De la începutul lunii, indicele s-a majorat cu 1,73%, iar de la începutul anului creşterea se apropie de 55%, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la BNR.

Tot miercuri, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 4,78% de la 4,70% marţi, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a urcat la 4,83% faţă de 4,73% cu o zi în urmă.

La cel mai recent sondaj al CFA Society, analiştii financiari apreciau că indicele ROBOR la 3 luni se va situa în jurul la 4,69% în următoarele 12 luni.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Aşteptările de creştere a in­fla­ţiei, „ceva mai pronun­ţate“ decât s-a anticipat, din cau­za majorărilor mult mai ample ale preţurilor com­bustibililor şi alimentelor, inclusiv în con­tex­tul războiului din Ucraina şi al sanc­ţiu­nilor, precum şi incertitudinile fiscale şi cele legate de absorbţia fondurilor UE au determinat amrţi BNR să menţină cadenţa şi să crească dobânda-cheie tot cu 0,5 puncte procentuale (pp), ca şi în februarie, până la 3%.

Rata anuală a inflaţiei a continuat să creas­că gradual în primele două luni din 2022, contrar previziunilor, urcând la 8,35% în ianuarie şi la 8,53% în februarie, de la 8,19% în luna decembrie 2021.