- Românii alocă în medie 800 lei pentru Paște, iar cei cu copii sau venituri mari depășesc 900 lei.
- 8 din 10 români pun accent pe familie și preferă produse locale și tradiționale.
- 77% folosesc servicii bancare pentru Paște; unii apelează la credite sau carduri de credit.
Românii alocă, în medie, 800 de lei pentru masa și pregătirile de Paște, conform unui studiu realizat de Raiffeisen Bank în parteneriat cu Appinio. Studiul relevă că pentru 8 din 10 români, petrecerea timpului în familie este cea mai importantă tradiție în această perioadă. Bugetul alocat sărbătorilor pascale este mai mare pentru familiile cu copii și pentru cei cu venituri lunare de peste 1.000 euro, iar aceștia depășesc suma medie de 900 de lei.
Advertisment
În același timp, 4 din 10 români care cheltuie mai mult de 1.000 de lei preferă să petreacă Paștele la restaurant, în vacanță în țară sau în străinătate. 55% dintre respondenți spun că bugetul alocat pentru cumpărăturile de Paște este mai mare decât anul trecut.
Cum își aleg românii produsele?
8 din 10 participanții la studiu declară că alegerea produselor este influențată de dorința de a susține producătorii locali, comportament observat în mai mare măsură în cazul persoanelor din mediul rural sau cu vârsta de peste 55 de ani. Carnea, produsele tradiționale precum pasca și ouăle roșii și băuturile specifice sezonului sunt în topul preferințelor.
Titlurile zilei
Care sunt sursele de finanțare pentru cheltuielile de Paște?
Datorită importanței sale, Paștele reprezintă și o cheltuială importantă pentru bugetele multor români. Astfel, cheltuielile de Paște sunt suportate preponderent din venitul lunar disponibil, dar și din economiile existente. Totuși, 3 din 10 români apelează la un credit bancar, în special cei singuri.
Persoanele care folosesc un card de credit sunt mai înclinate să cheltuie peste 1.000 de lei, în special dacă aleg să plece în vacanță în această perioadă.
Care e rolul produselor și serviciilor bancare în perioada Paștelui?
În acest context, 77% dintre respondenți spun că folosesc produse sau servicii bancare pentru cheltuielile de Paște, iar peste jumătate dintre aceștia sunt interesați de oferte speciale, precum rate fără dobândă, reduceri directe la comercianți sau cashback.
Ce spune Mihail Ion, Vicepreședinte, Divizia Piețe de Capital, Raiffeisen Bank România?
„Paștele este o sărbătoare importantă în viața românilor, iar noi vedem în fiecare an care este comportamentul financiar în această perioadă. Prin produse financiare adaptate, cum ar fi ratele fără dobândă, reducerile sau cashback-ul, îi sprijinim să-și gestioneze cât mai bine bugetul. Aceste produse îi ajută să păstreze controlul finanțelor proprii și totodată să folosească planificarea financiară ca pe un pilon esențial al unei vieți echilibrate. Pentru astfel de cheltuieli sau pentru planuri pe termen mai lung, rămânem alături de ei și le oferim soluții personalizate, ușor de înțeles și de aplicat”, spune el.