Chiar dacă Bursa de la București are un avans de 55% în ultimii doi ani, conflictul Rusia-Ucraina ar putea afecta companiile listate pe piața de capital și, implicit, investitorii.

Cash-ul este rege în orice criză, deci companiile plătitoare de dividende sunt preferate de investitori, scrie Ziarul Financiar. La începutul conflictului, BVB avea deprecieri de 3-5%, iar piețele bursiere din Europa au fost pe 24 februarie la cel mai scăzut din nivel din octombrie 2021 încoace.

În prezent, indicii bursieri de la BVB și indicele Stoxx600 încep să-și revină.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Despre cum este influențată bursa de pandemie, investiții, conflictul Rusia-Ucraina și inflație, care ajunge la cifre record, aflăm de la Adrian Mitroi, profesor la ASE.

“Ca să vă răspund ar trebui să vă întreb ce bani aveți acum și de unde aveți banii aceștia, cash-ul de care spuneați că este king. Și atunci împart răspunsul în două: în primul rând, v-aș sfătui să nu vindeți nimic din portofoliu, oricât de îngrijorați ați fi despre ceea ce s-a întâmplat. Nu uitați că definiția de piață a uzului se întâmplă deja. Avem corecție, cel puțin pe tehnologie, în America și, implicit, o parte și pe acțiunile noastre, de 20%, care este o corecție dureroasă. Trebuie să rămâi acolo cu ambiție și pozitivism pentru că trebuie să recuperezi pierderea asta, trebuie să faci 25%.

Sfatul meu este, dacă ai capital, da, este o atitudine interesantă. Însă, dacă nu faci acum când este posibil să vezi o ieșire din marasmul războiului, s-ar putea să fie prea târziu. Atunci, da, îmi place sugestia dumneavoastră de dividende. Dar, atenție, că acele companii care plătesc dividende sunt și companii care nu au potențial substanțial de creștere a profitului.”, a declarat Adrian Mitroi, profesor la ASE.