• Companiile au timp până în 9 septembrie pentru a depune cererile de finanțare.
  • Programul are ca scop sprijinirea investițiilor în tehnologii inovatoare și sustenabile.
  • Toate companiile care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pot accesa fondurile.

De astăzi, 29 iulie, până în 9 septembrie, companiile pot depune cererile de finanţare pentru investiţii în tehnologii noi. Costurile eligibile depăşesc 50 de milioane de lei, conform Ministerul Finanţelor. Bugetul total al schemei este de 2,25 miliarde lei. Pentru prima sesiune, bugetul alocat este de 750 milioane lei.

Ministerul Finanțelor anunță o oportunitate pentru companiile care vor să investească în tehnologii noi. Această inițiativă se aliniază cu tendințele globale de digitalizare și inovație. Scopul? Stimularea modernizării sectorului privat românesc. Prin intermediul acestui program, se urmărește creșterea competitivității pe piața internațională și promovarea unui mediu de afaceri sustenabil.

Cum se depun cererile pentru finanțare?

Cererile de acord pentru finanţare se depun online, se ordonează descrescător pe baza unui punctaj calculat şi se analizează în limita bugetului sesiunii. Analiza cererilor de acord pentru finanţare se finalizează cu un acord pentru finanţare sau cu o scrisoare de respingere. Plata ajutorului de stat se realizează după efectuarea parţială sau totală a cheltuielilor eligibile efectuate conform acordului pentru finanţare, în limita creditelor bugetare anuale aprobate.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

Ajutorul de stat se va acorda în baza unor cheltuieli eligibile, precum realizarea de construcţii, achiziţie de echipamente şi active necorporale, iar activele aferente investiţiei trebuie să fie noi.

Ce sectoare sunt eligibile?

Potrivit Ministerului Finanţelor, printre investițiile eligibile se numără sectoarele care se ocupă de fabricarea substanțelor și a produselor chimice, fabricarea produselor farmaceutice, industria construcțiilor metalice și a produselor de metal, fabricarea calculatoarelor și altele.

„Dăm startul înscrierilor pentru o măsură mult aşteptată de către mediul de afaceri, pentru sprijinirea investiţiilor în tehnologii noi.”, spune Marcel Boloș în comunicat.