Sistemul bancar din România se apropie de cel Elvețian. Chiar dacă la nivel de performanțe mai avem destul până acolo, economiile populaţiei în lei şi valută la băncile din România au ajuns la 283 de miliarde de lei, cel mai ridicat nivel din istorie.

Și numărul depozitelor de peste 100.000 de euro a crescut cu 7.233 față de anul anterior și a ajuns la 20% din totalul depozitelor bancare. Cu toate astea, în 2021, dobânda medie la depozite a fost de 1,58%. Iar la o inflaţie de 8,19%, cât a fost anul trecut, cei care au avut depozite în bancă s-au trezit cu o dobândă real negativă de -6,61%.

Am discutat subiectul cu Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

“Motivele nu țin de încrederea în bănci, țin de faptul că, chiar dacă dobânda este extrem de scăzută, românii țin banii la bancă. Poate nu au alte alternative de economisit, nu au încredere în bursă sau nu au încredere în fonduri mutuale. Eu când am scris articolul, m-am referit că sistemul bancar a ajuns ca modelul elvețian, respectiv tu îți ții banii la bancă nu pentru dobândă, ci pentru siguranță. Prima siguranță este să nu îi ții acasă, cum îi ține fiecare dintre noi respectiv în dulap sub haine sau în bibliotecă între cărți. Iar a doua este pur și simplu să nu-i cheltuiești.”, a povestit Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar.