• Altcoin-urile preiau adesea conducerea în fazele de consolidare a Bitcoinului, stimulând discuții despre posibila declanșare a unui “altseason”.
  • Indicatori cruciali precum EMA pe 20 de zile și Stochastic RSI sunt monitorizați de analiști pentru a semnala iminența unui raliu al altcoin-urilor, sugerând momente potențiale de creștere.
  • Opiniile experților privind iminența unui altseason sunt împărțite, cu unele predicții optimiste care anticipează o creștere masivă a pieței, în timp ce alți analiști rămân sceptici față de schimbările pe termen scurt.

Creșterea recentă a Bitcoinului la un maxim istoric de 73.750 de dolari, urmată de o scădere la 61.000 de dolari, stârnește discuții printre entuziaștii și experții criptomonedelor despre posibila apariție a unui “altseason”.

Tradițional, Bitcoin declanșează cicluri de piață cu creșteri robuste, dar acțiunea reală se desfășoară adesea în fazele de consolidare, când alte criptomonede preiau conducerea. Se așteaptă ca acest model să fie mai pronunțat datorită mai multor factori care stimulează adoptarea mai largă și valorificarea altcoin-urilor.

Integrarea finanțelor descentralizate (DeFi), progresele în scalabilitatea blockchainului și utilizarea extinsă a contractelor inteligente (smart contracts) sunt factori cheie care contribuie la un posibil raliu al altcoin-urilor, ce ar putea modifica semnificativ dinamica pieței criptomonedelor.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Ce indicatori de piață să urmărești

Analiștii de piață monitorizează îndeaproape un set de indicatori cheie care ar putea semnala începutul unui raliu al altcoin-urilor.

Primul dintre aceștia este media mobilă exponențială (EMA) pe 20 de zile, care subliniază schimbările recente de preț și este crucială pentru programarea raliurilor potențiale. O trecere bullish în EMA20 a capitalizării totale a pieței cripto sugerează că un raliu ar putea fi iminent.

Un alt indicator critic este Stochastic RSI, care evaluează forța și slăbiciunea Indicatorului de Forță Relativă (RSI) pe o perioadă stabilită. O trecere bullish în această metrică sugerează că altcoin-urile se pregătesc pentru mișcări semnificative de preț.

Dacă capitalizarea totală a pieței cripto „retestează” EMA20 și totodată „trece bullish” pe Stochastic RSI, ar putea duce la un „moment de raliu”, conform traderului cripto pseudonim Titan of Crypto. În plus, cota de piață a Bitcoinului, măsurată prin dominația Bitcoin, oferă perspective asupra sentimentului general al investitorilor și apetitului pentru risc.

În prezent, dominația Bitcoinului este de 51%. O scădere a acestei cifre ar putea semnala o schimbare a interesului investitorilor către altcoin-uri, marcând posibil începutul unui altseason.

Aceasta vine alături de scăderea capitalizării totale a pieței altcoin-urilor — care exclude primele 10 criptomonede — cu 17,55% în ultimele 30 de zile la 266,47 miliarde de dolari, conform datelor de la TradingView.

În ciuda scăderii, piața încă se menține deasupra nivelului de suport de 250 de miliarde de dolari, sugerând că se poziționează pentru o mișcare ascendentă viitoare, subliniază traderul Rekt Capital.

Experții își dau cu opinia despre altcoin season

Unii analiști, cum ar fi Benjamin Cowen, observă cum condițiile actuale de piață nu indică iminența unui altseason, sugerând că Bitcoin ar putea continua să domine piețele pentru o perioadă mai lungă.

Acest sentiment este reflectat și de Indicele Sezonului Altcoin de la Blockchain Center, care declară un altseason dacă 75% din primele 50 de monede depășesc performanța Bitcoinului în ultimele 90 de zile.
Indicele arată că doar 41% din primele 50 de altcoin-uri au depășit performanța Bitcoinului în ultimele 90 de zile. Deoarece indicele este sub 75, sugerează că încă nu este oficial sezonul altcoin-urilor, oferind o perspectivă mai precaută în mijlocul previziunilor entuziaste.

Deși există semne promițătoare ale unui altseason viitor, piața criptomonedelor rămâne în mod inerent imprevizibilă. Istoric vorbind, fiecare bull run este alimentat de un narativ: fork-urile Bitcoin din 2012, febra ICO-urilor din 2017, mania NFT-urilor din 2021, și recent, vânătoarea de airdrop-uri. Oare ce inovație va aduce piața de retail înapoi în industria cripto anul acesta?