• PIES este cel mai nou produs lansat de Investimental.
  • PIES înseamnă Portofolii de Investiții cu Execuție Simplificată.
  • PIES se adresează acțiunilor listate pe piața USA.
  • PIES îți oferă opțiunea să îți rebalansezi portofoliul automat.
  • Utilizatorii pot selecta acțiuni și stabili ponderile dorite.
  • Ponderile pot fi rebalansate automat printr-un singur click.
  • Acțiunile pot fi filtrate după sectorul economic.
  • Cumpărarea se face direct din contul de brokeraj.

Cum poți să ai investiții fără stres? Investimental vine cu PIES, un produs gândit să simplifice procesul de investiții prin automatizarea deciziilor legate de ponderile din portofoliu. Numele vine de la Portofolii de Investiții cu Execuție Simplificată.

Cum funcționează? PIES permite configurarea unui portofoliu personalizat, cu acțiuni listate pe piața americană, și oferă opțiunea de rebalansare automată a acestuia, în funcție de evoluția valorii acțiunilor.
Utilizatorii pot selecta acțiunile dorite, stabili ponderile fiecăreia și efectua operațiuni direct din contul de brokeraj, fără a fi necesare calcule suplimentare

Ce spune Andrei Perianu, cofondator & COO, Bankata.ro, pentru Aleph Business?

Ce problemă reală din comportamentul investitorilor români crezi că rezolvă PIES și cum vezi impactul său asupra deciziilor de alocare?

„Noi ne uităm la trendurile acestea din România, unde vedem foarte mulți investitori noi. Românii, pentru prima oară, au ceva bani în plus și se gândesc ce să facă cu aceste economii. De cele mai multe ori vedem că ei pun bani în imobiliare sau se uită la titluri de stat. Acestea sunt variante bune, dar o piață la care puțini se uită și li se pare că e un pic sofisticată, este piața aceasta a acțiunilor. Sau mai mult spus, românii încep prima oară cu Bursa de Valori București, încep să investească local în marile companii de pe bursa de valoare București și foarte bine că fac asta, dar în același timp, legat de întrebarea dumneavoastră, multe dintre economiile românilor sunt pe termene mai lungi și pentru că sunt pe termene mai lungi, românii, știți bine, schimbă din lei în euro.

Titlurile zilei

CUM POȚI LUA FINANȚARE?
E PAȘTELE DUREROS DE SCUMP?
CE URMEAZĂ PENTRU SMARTBILL?
CÂND EXPORTUL SCADE, ECONOMIA SUFERĂ
Norofert termină 2024 cu o cifră de afaceri de 45 milioane de lei
GREENBRIER ÎNCHIDE FABRICA DIN ARAD

Deci, multe dintre economiile românilor sunt în euro, bani pentru care ori se uită la titluri de stat românești în euro, dar acum există și varianta să poți să investești global, când zic global, ne gândim de cele mai multe ori la piața din Statele Unite, care acum e vedetă, până acum era vedetă dintr-un motiv foarte clar, că inovația venea de acolo și constanța randametelor veneau de acolo, dar acum vedem că suntem și în plin război comercial, toată lumea se uită și la incertitudine, mulți investitori sau analiștii pe Wall Street spun că asta poate să fie și o oportunitate.

Dacă vrei să guști din această piață, poți să începi cu 50 de euro, acești 50 de euro poți să-i mai și feliezi câte 10 euro sau 10 dolari, cum vreți să spunem, astfel încât să poți să ai un portofoliu diversificat, chiar dacă ai sume mici. Cel mai greu este să începi. Dacă începi să investești cu sume mici, te expui la piața aceasta, începi să înțelegi comportamentul și poți să îți extinzi portofoliul pe termen lung. Sau pe măsură ce maturezi profesional și financiar, că asta mai e o problemă, toată lumea spune că nu are destul de mulți bani să investească și de cele mai multe ori, dacă vorbim de cei tineri care sunt la început de drum, chiar au dreptate, salariile sunt foarte mici la început, dar pe măsură ce maturezi profesional, e bine să știi să îți administrezi banii atunci când vei avea bani cu adevărat”, spune el.

Automatizarea rebalansării portofoliului este un element central în PIES. Cât de pregătiți sunt investitorii locali să lase o parte din controlul deciziilor pe mâna unei logici automate?

„Acum, ideea cu rebalansarea poate să te ajute dacă vrei să mai adaugi, să zicem, alte acțiuni noi în portofoliu, ai început cu 5 și ți-ai extins portofoliul și vrei să mai adaugi noi oportunități. În general, pe bursă ar trebui să faci o planificare pe termen lung, adică pe bursă tu nu cumperi prezentul, cumperi viitorul și e bine ca viitorul ăsta pe care îl cumperi să fie un pic predictibil. Bineînțeles, e un clișeu, că acum ni se pare că viitorul nu este deloc predictibil. Ar trebui să ne punem banii pe bursă pe un orizont de minim 10 ani. Deci, dacă vrei să îți pui banii pe bursă pe un orizont de minim 10 ani, ar trebui să cumperi, fie un indice, fie indicele din Statele Unite, dar în cazul PIES, fie acțiuni la care te aștepți, că vor fi, în primul rând, să existe peste următorii 10-20 de ani. Și de aici, cumva, se îngustează foarte mult plaja de opțiuni.

De aceea, revin la întrebarea ta, nu aș vrea neapărat să îmi reajustez, adică să plec din acțiunile pe care le am deja în alte acțiuni, ci mai degrabă, dacă am un număr limitat de acțiuni, să zic de 5 acțiuni, și poate aș vrea să ajung la 7-8-10, pe măsură ce am un portofoliu niciodată ce mai mare, în felul ăsta aș putea să îmi rebalansez portofoliuul și să am mai multe ponderi din acțiuni noi. Nu neapărat să mă mut în funcție de cum bate vântul, și auzim chiar acum că există o rotație a investitorilor din acțiunile care au creștere mai mare, și aici vorbim de acțiunile de tehnologie sau, mai clar, de software, din Statele Unite către alte acțiuni mai defensive, cum ar fi acestea de petrol și gaze sau de sănătate și așa mai departe. De principiu, aș vrea să fiu consistent în niște companii care îmi pot aduce creșteri pe termen lung. De ce? Pentru că în felul ăsta, pe bursă, pot să-mi compun randamentele, să-mi dublez banii fie în cinci ani, fie în șapte, fie în zece ani”, adaugă el.