• Căruceru, consultant: Elementul central este bugetul de venituri/cheltuieli.
  • 20/50/30: Metoda financiară simplă care îţi poate susține bugetul.
  • 20%: datorii, economii, cheltuieli neprevăzute, pensie.
  • 50%: locuinţă, transport, cumpărături şi utilităţi.
  • 30%: vacanţe, gadget-uri, haine, masa în oraş.
  • Titlurile de stat vin cu risc scăzut și câștigul nu e impozabil.
  • Tezaur sau Fidelis au dobânzi între 7% și 7,8%, în funcție de maturitate.
  • În 2025, prețul unciei de aur crește cu 15,2%.
  • Prețul aurului crește cu 34% în 2024.
  • Aurul e considerat un refugiu în perioade incerte.
  • Investițiile în aur au randamente de +25% în 2024.
  • Prețurile activelor din piețe depind de emoțiile participanților.
  • O criză e precedată de o perioadă în care investitorii sunt prea lacomi.
  • Astfel de situații pot duce la un ”crash” și pot anunța o criză prelungită.

Mai bine să fii deștept cu banii decât să faci pe deșteptul. În incertitudine economică și politică, deciziile trebuie să fie bine gândite, în funcție de scopurile financiare și de situația individuală.

2024 a fost un an bun, care a adus în buzunare câștiguri generoase din acțiuni, aur și alte instrumente financiare. Pentru 2025, sfatul economiștilor și a consultanților e să investești în funcție de cât risc ești dispus să îți asumi. Cum decizi în vremuri incerte ca să câștigi?

Ce spune Adrian Căruceru, consultant în finanțe personale, pentru Aleph Business?

Vorbim despre strategiile și sfaturile necesare pe timp de criză în finanțe. Ce am de făcut prima dată, dacă nu vreau să mă plâng constant că nu îmi ajung banii? „Nu îmi ajung banii de la un salariu la altul”, „Nu am bani de vacanţă”, „Vreau să îmi cumpăr ceva şi iar nu îmi ajung banii”, „Oare o să am bani când o să ies la pensie?”. Acestea sunt cele mai frecvente tensiuni auzite în jurul nostru. Un buget personal lunar rezolvă astfel de dificultăţi. Cum îl construiesc eficient?

„Sunt mai multe întrebări în același registru de a gestiona banii eficiente. Într-adevăr, ca să încep cu ultima parte a întrebării, bugetul personal, nucleul central al finanțelor personale, rezolvă în mare parte problemele pe care le-ați enumerat aici. Cu o condiție: Să fie realizat cu o consecvență lunară, după cum îi spune și numele, să fie o oglindă a comportamentului financiar, să cuprindă acele direcții în care vreau să trimit banii, în loc să mă mir, după aceea, unde au dispărut, iar toate lucrurile acestea așezate într-o ordine firească ne pot conduce la rezultatele dorite.

Titlurile zilei

BET CREȘTE CU 2,4% ÎN 2025
CHISĂLIȚĂ E NOUL PREȘEDINTE ROMGAZ
BET CREȘTE CU 0,3% MARȚI
CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
LYFT CUMPĂRĂ FREE NOW pentru 175 mil. €
CE URMEAZĂ PENTRU 3DINBOX ÎN 2025?

Pe de altă parte, ați expus mai multe elemente, toate, mai mult sau mai puțin importante, dar să fim realiști. E imposibil să le realizăm pe toate în același timp. Prin urmare, și aici intervine din nou bugetul cu o ierarhizare și cu o așezare pe priorități a lucrurilor importante, mai puțin importante, a celor urgente, mai puțin urgente, așa încât, ținând cont de aceste principii, putem realiza lucrurile pe care ni le dorim, evident, într-un orizont de timp rezonat”, spune el.

Unde e bine sa îmi țin banii în prezent, dacă investesc?

„Păi, dacă investesc, nu îi țin. Înseamnă că îi plasez undeva. Indiferent de moment, cu atât mai mult în perioade de volatilitate, cum e ceea pe care o traversăm acum. Devin încă și mai importante elementele fundamentale ale unei decizii de investiții care sunt legate, nu-i așa, de obiectivele pe care le am, de orizontul de timp, de toleranța la risc, adică măsura în care sunt dispus să accept anumite riscuri, fără ca asta să-mi producă o oarecare suferință, chiar și fizică, în cazul unora. Evident, principiul fundamental al oricărei investiții e diversificarea, adică, în termen popular, să nu pun toate ouăle în același coș.

Iar dacă țin cont de toate aceste elemente, cu atât mai mult în situațiile mai puțin sigure, mai puțin certe, marcate de încertitudini din pe care le traversăm acum, atunci o să avem, cu siguranță, rezultatele dorite, evident, în intervalul de timp pe care ni l-am propus inițial. Și aș anticipa o altă întrebare, dacă îmi permiteți, în ce să investim acum. Acum nu e neapărat o chestiune de decizie, ci mai degrabă de revizuire a unui plan de investiții, dacă l-am deja făcut, și de a acționa în consecință”, adaugă el.