Pe măsură ce tot mai multe companii adoptă metode de plată digitale, clienții sunt întrebați dacă doresc să lase bacșiș, care de multe ori trebuie să fie mai mare de 30%, chiar și în locațiile în care în mod normal nu ar dori să facă asta. Consumatorii spun că a devenit foarte frustrant, deoarece notele de plată au crescut vertiginos din cauza inflației, prețul opțiunilor dintr-un meniu fiind dureros de ridicat pentru a lăsa loc de bacșiș, scrie Fortune.

„Deodată, aceste ecrane cu opțiunea “bacșiș” sunt prezente la fiecare colț. Sunt folosite chiar și pentru comenzile online. Și mă tem că nu se vor opri aici”, a spus expertul în etichetă Thomas Farley. Farley consideră că totul este „o invazie” socială și că acest tip de abordare pune presiune pe consumatori, scrie Fortune.

Experții spun că, spre deosebire de borcănelele pentru bacșiș pe care clienții le puteau ignora cu ușurință dacă nu doreau să lase bani în plus, solicitările digitale generează presiune socială și sunt mai greu de ocolit de către clienți. Generozitatea clientului, sau lipsa acesteia, poate fi dezvăluită pentru orice individ aflat suficient de aproape pentru a privi pe ecran. Inclusiv angajații înșiși pot cataloga clienții în funcție de decizia de a lăsa sau nu bacșiș, scrie Fortune.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO

Clarissa Moore, o tânără de 35 de ani spune că lasă bacșiș cu drag la restaurante și, uneori, la cafenele sau la localuri de tip fast-food atunci când serviciile oferite sunt de calitate. Tânăra este totuși de părere că nimeni nu ar trebui întrebat dacă dorește să lase sau nu bacșiș în fiecare local în care merge, deoarece localurile nu ar trebui să se aștepte la astfel de gesturi din partea clienților: „Te face să te simți rău. Simți că trebuie să o faci pentru că îți cer ei să o faci”, a spus ea.

Pe măsură ce solicitările de bacșiș au devenit din ce în ce mai frecvente, iar clienții nu întârzie să-și arate generozitatea, companiile fac acum anunțuri de angajare pentru a atrage mai mulți lucrători care să le aducă profit de pe urma bacșișului, informează Fortune.