• Scrisoarea „Proud to Pay” semnată de bogații din 17 țări cer mai multe taxe pentru bogați.
  • Peste 250 de milionari și miliardari cer taxe mai mari la Forumul Economic Mondial.
  • Cei mai bogați 5 oameni din lume și-au dublat averea din 2020.

Bogații lumii vor să fie taxați. Reînnoiesc apelul către liderii globali de la Davos să „taxeze bogăția lor extremă”. Peste 250 de miliardari și milionari cer asta la Forumul Economic Mondial. Vine la scurt timp după ce Oxfam a declarat că cei mai bogați cinci oameni din lume și-au dublat averea din 2020 și a avertizat că lumea ar putea avea primul său trilionar într-un deceniu

Bogații din 17 țări au trimis o scrisoare deschisă, numită „Proud to Pay”


„Solicitarea noastră e simplă, vă cerem să ne taxați pe noi, cei mai bogați din societate. Asta nu ne va afecta fundamental standardul de viață, nu-i va afecta pe copiii noștri și nu va afecta creșterea economică a națiunilor noastre. (…) Inegalitatea a ajuns la un punct de cotitură, riscul de dezechilibre economice, sociale și ecologice este sever și crește în fiecare zi. Pe scurt, trebuie să acționăm astăzi.”

Scrisoarea e semnată, printre alții, de Abigail Disney, moștenitoarea imperiului Disney, Valerie Rockefeller, moștenitoarea celebrei dinastii americane, actorul milionar Simon Pegg sau Brian Cox, cel care joacă rolul miliardarului Logan Roy în serialul „Succesiunea”.
Un sondaj realizat în rândul a 2.300 de bogați și super-bogați din țările G20, arată că mai mult de jumătate sunt în favoarea introducerii unei taxe anuale de 2% pentru averile care depășesc 10 milioane de dolari.
Același sondaj mai arată că jumătate dintre cei bogați consideră marile averi o amenințare la adresa democrației.
Sindicatele britanice din comerț fac calcul. O taxă de 1,7% pe averile celor mai bogați britanici ar aduce la buget 13 miliarde de dolari. Așa ar putea fi plătite serviciile publice.
Cele mai bogate 250 de familii britanice au acum o avere totală de aproape 1.000 de miliarde de dolari, în creștere, de la 900 de miliarde de dolari în anul anterior.

Inteligența artificială a fost cel mai discutat subiect


Directorul executiv, Intel, Pat Gelsinger, spune că în timp ce 2023 a evidențiat capacitatea tehnologiei, 2024 va fi despre creșterea acurateței rezultatelor. Directorii din industriile cu mize mari, cum ar fi spitalele și producția, să se poată simți confortabil folosind AI.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Nasdaq CEO Adena Friedman: Anul trecut a fost „un an al descoperirilor”. Industria financiară, inclusiv Nasdaq, va folosi AI pentru a actualiza codul vechi. Vor moderniza sistemele vechi. Va îmbunătăți fluxurile de lucru automatizate. Ceea ce poate economisi ore angajaților în fiecare zi.

Cea mai bună modalitate de a îmbunătăți acuratețea este prin experimentare și teste de co-pilotare pentru a avansa adopția, a declarat Clara Shih, CEO Salesforce AI

Trei faze ale AGI vor ghida adoptarea, a spus Shih

  1. Prima etapă folosește în mod activ tehnologia ca ajutor pentru muncă.
  2. Faza a doua urmărește în mod conștient tehnologia în modul său de pilot automat pentru a asigura acuratețea.
  3. Faza finală este renunțarea și încrederea în tehnologie va funcționa la nivelul de încredere la alegerea cuiva, a spus Shih

CEO-ul OpenAI, Sam Altman, spune că abordarea prin aceste 3 faze, ar face inteligența artificială generale mai puțin înfricoșătoare

La Davos a mai participat și Javier Milei. Spune că s-a dus acolo să atace elitele care promovează agenda socialistă.