- Uncia de aur valorează din ce în ce mai mult, iar astăzi înregistrează un nou maxim istoric, de 2.736 de dolari sau 2.522 de euro.
- Uncia de aur în paritate cu dolarul american crește, în 2024, cu aproape 10 procente mai mult decât indicele american S&P 500.
- Argintul performeaza și el și trece de pragul de 34 de dolari pe uncie astăzi, după ce vineri înregistra o creștere de 6,4%.
Uncia de aur valorează din ce în ce mai mult. Astăzi, aurul înregistrează un nou maxim istoric, atât în paritate cu dolarul, cât și în paritate cu euro. O uncie se tranzacționează la 2.736 de dolari sau 2.522 de euro, în urcare cu 0,55%, respectiv 0,67%.
Advertisment
În 2024, aurul, în paritate cu dolarul american, este pe plus cu 32,6%. Mai mult decât randamentul indicelui S&P 500, care are o urcare de aproape 23 de procente în anul current.
Aurul este „ultimul safe haven”, deoarece trezoreriile se confruntă cu riscuri din cauza creșterii datoriilor americane, spune Bank of America. Analiștii Bank of America văd aurul la 3.000 de dolari pe uncie până la sfârșitul anului viitor, ceea ce implică o creștere de aproape 10% de la valoarea actuală.
Titlurile zilei
Noua goană după aur
Țările membre BRICS controlează peste 20% din rezerva de aur planetară. Națiunile membre își diversifică rezervele prin adăugarea de tone de aur împreună cu alte monede locale. Națiunile membre au cumpărat metalul prețios din 2022, după ce SUA au impus sancțiuni împotriva Rusiei. Țările BRICS au devenit principalul cumpărător de aur în 2022 și 2023 și continuă să acumuleze metalul chiar și în 2024.
Potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului, Rusia se află în fruntea listei cu 2.340 de tone. Deține 8,1% din rezervele globale. Urmează China, cu 2.260 de tone. Împreună, dețin 74% din totalul de aur din rezervele țărilor BRICS.
JUST IN: BRICS countries now control over 20% of world's gold reserves.
A recent report from the World Gold Council reveals that the BRICS nations (Brazil, Russia, India, China, and South Africa) collectively hold over 20% of the world's gold reserves. pic.twitter.com/KD9QPiBwVL— BRICS News (@BRICSinfo) October 21, 2024
Ceilalți membri ai asociației, India, Arabia Saudită, Brazilia, Egipt, Africa de Sud și Emiratele Arabe Unite, dețin mai puțin de 3% din rezervele de aur ale lumii.
În același timp, SUA deține cele mai mari rezerve de aur dintre toate țările lumii – 8,1 mii de tone (aproape o treime din toate rezervele mondiale). Urmează Germania, cu 3,35 mii tone (11,6%), Italia, cu 2,45 mii tone (8,5%) și Franța, cu 2,44 mii tone (8,4%).
Argintul ajunge la cea mai mare valoare din 2012
Prețul argintului pentru o uncie trece de pragul de 34 $, pentru prima dată din 2012. Vineri, în ultima ședință încheiată, avea un avans de 6,4%. Astăzi, are o apreciere de aproape un procent.
Dar care este motivul? Rusia alege să adauge și argint în rezervele sale de stat. Decizia face parte dintr-o strategie mai amplă de consolidare a stabilității financiare pe fondul sancțiunilor economice în curs și provocărilor geopolitice. Acest lucru ar putea afecta piețele globale de argint, mai ales dacă mai multe țări încep să-i recunoască valoarea. Această mișcare strategică ar putea modifica dinamica portofoliilor de metale prețioase pentru băncile centrale în viitor.