Analiştii financiari din asociaţia CFA România anticipează o valoarea medie a cursului de schimb al leului de 4,9517 lei/euro pentru următoarele 6 luni, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 4,9903 lei pentru un euro.

Rată anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2022/aprilie 2021) a înregistrat o valoare medie de 3,44%.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut comparativ cu luna anterioară la valoarea de 60,7 puncte, (faţă de aceeaşi luna a anului precedent, indicatorul a crescut cu 39,9 puncte). Ambele componente ale indicatorului au înregistrat creşteri.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA

“Atât indicatorul de încredere cât şi cele două componente ale sale au atins valorile maxime post criză Covid, ceea ce indică încredere în revenirea economiei în acest an. De asemenea, sondajul relevă revenirea, în linie atât cu evoluţiile globale cât şi cu prognoza de creştere economică, a anticipaţiilor de majorare a ratei inflaţiei şi a ratelor de dobânda.”, spune Adrian Codirlasu, Vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Din luna aprilie a anului 2020, în cadrul sondajului au fost adăugate întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naţionale, iar rezultatele pentru luna martie 2021 relevă peste 70% din analişti anticipează că impactul economic al coronavirusului se va resimţi inclusiv în anul 2022, iar cea mai mare pondere (23,3%) chiar până în trimestrul IV al anului 2022. Valoarea medie a anticipaţiilor pentru deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021 este 7,2%. În termeni reali, în 2021, PIB ar urma să crească cu 4,3%. Datoria publică că procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la peste 52%.

Este de remarcat faptul că 76% din participanţii la sondaj anticipează majorarea ratei inflaţiei, peste 72% se aşteaptă la creşterea ratelor de dobânda de piaţă monetară şi peste 83% prognozează majorarea ratelor de dobânda pentru scadenţele pe termen mediu.