Ai auzit și tu spunându-se că toți bogații sunt la fel. Ei bine, 102 dintre super-bogații lumii vor să demonstreze că nu e chiar așa. Aceștia au semnat o scrisoare deschisă către liderii lumii, prin care cer mărirea taxelor pentru bogați, în scopul reducerii inegalităților sociale.
Advertisment
Pe lista respectivă se numără și Abigail Disney, moștenitoarea imperiului Disney. Ea este unul dintre cei mai mari susținători ai ideii de taxe mai mari pentru cei bogați.
“Problema este că oamenii care au acumulat averi enorme sunt favorizați sistematic. Avem un sistem educațional care favorizează bogații, avem o categorie segregată de oameni bogați, care se izolează și mai mult, locuind în comunități închise. Avem o societate pe două nivele, de care ar trebui să ne temem.
Titlurile zilei
Am vorbit cu angajați de la Disneyland care nu-și pot permite insulină pentru că lucrează pe salariul minim. Este inacceptabil! Iar eu nu pot să stau și să acumulez bogăție doar pentru că am moștenit-o și doar pentru că o dețin. Dacă eu plătesc taxe procentual mai mici decât asistentul meu, înseamnă că ceva e fundamental greșit.”, a declarat Abigail Disney, nepoata lui Walt Disney
Printre semnatari se numără și fratele lui Abigail, Tim Disney, dar și unul dintre primii investitori la Amazon, Nick Hanauer. Scrisoarea este semnată de super-bogați din 9 țări, printre care Statele Unite, Canada, Marea Britanie și Germania.
Însă nu toți super-bogații lumii sunt de acord cu ideile celor 102. Mulți caută, dimpotrivă, metode să plătească taxe cât mai mici sau chiar să nu plătească deloc. Și, poate cel mai solid argument vine de la Elon Musk, cel care anul trecut a pătit taxe în valoare de peste 11 miliarde de dolari.
“De la un anumit punct, faci doar alocări de capital. Nu sunt bani pentru cheltuieli personale, faci doar alocări de capital. Nu are sens să iei job-ul alocărilor de capital de la oamenii care au demonstrat aptitudini extraordinare în această zonă și să-l dai unei entități care a demonstrat aptitudini foarte slabe în domeniul alocărilor de capital. Și mă refer aici la Guvern.”, a spus Elon Musk, CEO Tesla.
Încă de anul trecut, Banca Mondială a solicitat țărilor să se gândească la introducerea unui impozit pe avere, însă, până acum, doar Argentina și Columbia au introdus noi asemenea impozite.
Între timp, averea primilor 10 cei mai bogați oameni ai lumii a ajuns la 1.500 de miliarde de dolari.