• Noul Bigster intră pe liniile de fabricație de la uzina Mioveni a Dacia.
  • Peste 1.200 de SUV-uri Bigster sunt comandate în România.
  • Peste 10.000 de SUV-uri Bigster sunt comandate în Europa.
  • 60-70% din piesele de pe Bigster sunt comune cu Duster.
  • Bigster este disponibil cu motoare mild hybrid sau full hybrid.
  • Mișcarea reprezintă intrarea Dacia în segmentul C.
  • Vânzările Dacia în Europa cresc în februarie cu 1,6% an/an.
  • Dacia vinde 47.558 de unități în februarie 2025 în Europa.
  • În primele 2 luni din 2025, Dacia vinde în Europa 96.532 de unități.
  • Cota de piață a Dacia crește, în Europa, la 4,9%, de la 4,7%.
  • Grupul Renault investește 340 mil. € în proiectul Bigster.

Noul Bigster intră pe liniile de fabricație de la uzina Mioveni a Dacia, spune, la sediul uzinei, Mihai Bordeanu, directorul general Automobile Dacia.

Peste 1.200 de SUV-uri Bigster sunt comandate în România înaintea lansării oficiale şi peste 10.000 în Europa. Peste 90% dintre comenzi au vizat echiparea de top, iar două treimi au mers către hybrid, mai spune el.

Potrivit companiei, între 60 și 70% din piesele de pe Bigster sunt comune cu Duster, iar diferenţa este făcută în mare parte de noile echipamente, dar şi de caroserie, care este mai mare. Mișcarea reprezintă intrarea Dacia în segmentul C.

Titlurile zilei

AROBS estimează pentru 2025 o cifră de afaceri de 460 mil. lei
ANAF identifică 22.000 de persoane care închiriază locuințe prin Airbnb și Booking
Nokian Tyres începe livrările de anvelope
RAFINOR bate palma cu MAGNOR
VINE PRIMĂVARA ÎN AGRICULTURĂ
ÎNLOCUIEȘTE A.I.-UL CREATIVITATEA?

Pe lângă asta, Bigster mai reprezintă câteva premiere pentru brandul autohton: primul model disponibil cu plafon panoramic, primul model cu cotieră înălțată sau primul model echipat doar cu tablou de bord digital, de 7 sau 10,1 inchi. Odată cu lansarea noului Bigster, Automobile Dacia beneficiază și de o investiție de 340 de milioane de euro din partea Grupului Renault.

Ce spune Bogdan Alecu, jurnalist la Ziarul Financiar, pentru Aleph Business?

Sunt cei de la Dacia mulțumiți de nivelul de interes pentru noul Bigster? Peste 1.200 de SUV-uri Bigster sunt comandate în România înaintea lansării oficiale şi peste 10.000 în Europa. Care sunt estimările lor pentru final de 2025?

„Momentan când vine vorba de producție, care, desigur, se face în funcție de comenzi, ei văd cumva 50-50 împărțirea între Duster și Bigster, dar, având în vedere că segmentul compact din care face parte Bigster este mai mare, este foarte probabil să vedem ca spre finalul anului, poate în 2026, să vedem cum Bigster va depăși Duster când vine vorba de producție dar și de vânzări la nivel local, poate și la nivel european”, spune Alecu.

Gradul de robotizare în secţia Caroserii a urcat de la 5% în 2008 la 60% în 2024. La fiecare 55 de secunde iese o maşină din uzina Dacia şi la 30 de secunde o cutie de viteze, respectiv la 45 de secunde un motor. Cum a ajuns Dacia, de la uzina care producea aproape manual maşina de 5.000 de euro în 2004 la uzina care pariază pe roboţi şi de unde pleacă zilnic peste 1.200 de SUV-uri Duster şi Bigster de peste 30.000 de euro?

„În primul rând este vorba de calitate. Într-un fel era calitatea mașinilor produse în 2004, iar acum Duster, Bigster impun un alt standard de calitate. Doar ca exemplu, când vine vorba de presaj, de caroserie, vorbim de acele lufturi dintre ușă și șasiu sau dintre diferite paneluri ale caroseriei. Acum clienții, atât din România, cât și din Europa, doresc un automobil mai de calitate, o calitate vizibilă și implicit acest lucru se poate realiza doar prin automatizare.

În plus, vorbim și despre siguranța și economia locului de muncă. Îmi aduc aminte cum, acum câțiva ani, vedeam cum angajații Dacia stăteau lângă prese de 4000 de tone, care modelau acele foi de tablă în diferite componente de caroserie și recunosc că nu era cel mai plăcut loc a fi, chiar și pentru câteva secunde sau minute, dar să lucrezi acolo 8 ore pe zi. Toate aceste lucruri au impus automatizare, au impus robotizări și mai mult uzina Dacia angajează acum specialiștii în robotică pe care îi formează inclusiv în interiorul companiei care sunt desigur mult mai bine plătiți decât erau în urmă cu câțiva ani cei care doar mutau foi de tablă”, adaugă el.

Cum arată viitorul producției la Dacia? Vor folosi tot mai mulți roboți pentru a maximiza rentabilitatea?

„Da, pe măsură ce salariile vor crește, iar angajații nu vor mai dori să facă această muncă fizică, uzina Dacia deja are în program creșterea gradului de robotizare. Doar ca exemplu, secția de caroserie la presaj. Mai sunt încă 14 operatori, iar aceștia pot fi înlocuiți cu roboți în urma unor investiții de 5-6 milioane de euro. Cum devine rentabilă această investiție? Oamenii vor fi înlocuiți de roboți. Momentan cei de la Dacia spun că nu este necesară modificarea, dar, desigur, pe viitor nu pot spune exact. Dar ei sunt pregătiți”, conchide el.