• România produce 560.102 mașini în 2024 (+9,17%).
  • UE scade producția auto cu 6,2% în același an.
  • Ford și Dacia împart aproape egal producția.
  • Înmatriculările noi urcă la 148.900 un plus de 4% în 2024.
  • Înmatriculările de mașini SH cresc cu 14,23% în T1/2025.
  • Dacia, Toyota și Skoda domină vânzările.
  • Mașinile electrice câștigă teren, în ciuda subvențiilor mai mici.
  • România păstrează tarife mici la importuri din SUA.
  • NAI: UE repoziționează lanțurile industriale, iar România profită.
  • NAI: ESG și tranziția verde devin factori cheie de competitivitate.

România reușește ce nu mai reușește Europa: produce mai multe mașini, conform unei analize NAI România. În 2024, fabricile Dacia și Ford Otosan livrează peste 560.000 de unități, un record istoric și o creștere de peste 9%.

Producția scade, totuși, la nivelul Uniunii Europene. Pe piața internă, înmatriculările de autoturisme noi cresc cu 4% în 2024, iar segmentul second-hand accelerează puternic în 2025. Dacia rămâne lider detașat, dar infrastructura, politicile de import și contextul geopolitic pot face din România un hub industrial regional, într-o Europă care își caută busola.

Ce spune Andrei Botiș, CEO, NAI România și Republica Moldova, pentru Aleph Business?

Producția auto din România crește semnificativ într-un an în care Europa frânează. În ce măsură vorbim de o performanță influențată de contextul global și cât este rezultatul unei repoziționări strategice a industriei locale?

„Pentru România, este destul de ușor în context regional și european, fiindcă de 30 de ani ne aflăm într-o continuă creștere din toate punctele de vedere. În ceea ce privește specific industria auto, avem mai multe avantaje, bineînțeles și avantajul costurilor cu forța de muncă, dar cel mai mare avantaj, în opinia mea, este personalul specializat.

Titlurile zilei

GOOGLE ARE VENITURI DE 90,2 MLD. $ ÎN T1
CUM SE MIȘCĂ BVB?
NE VOM ÎMPRUMUTA EXTERN DUPĂ ALEGERI?
RETAILERUL E AFECTAT DE INCERTITUDINE
CUI ÎI APARȚINE VIITORUL?
BANII CÂȘTIGĂ TEREN

Gândiți-vă că în România totuși există niște fabrici de 50-60 de ani care au continuat să lucreze în industria auto, cum avem și exemplul fabricii Dacia de la Mioveni, acolo unde peste 50 de ani s-au format deja specialiști care sunt la a doua generație din familiile respective. Și replicând acest model, poate și în alte industrii, vom accelera acea creștere despre care discutăm.

Suntem într-o poziție bună, dar nu neapărat datorită contextului global, ci datorită contextului economic al României care se află într-o continuă creștere de 30 de ani și va continua să crească, cred că cel puțin pentru următorii 30 de ani”, spune el.

În analiza dumneavoastră vorbiți despre avantajul României de a menține tarifele scăzute la importurile din SUA. Care este impactul real al acestei decizii asupra lanțului de producție auto și cum poate fi speculat acest avantaj în relație cu partenerii europeni?

„E dificil de spus. Probabil că cei care se află la cârma țării ar putea să vină cu aceste soluții. Însă am gândit o soluție pragmatică, practic neaplicând tarifele la importuri, am putea beneficia de niște prețuri preferențiale și atunci poate am putea crește vânzările pe acele segmente de produse care vin din Statele Unite. Bineînțeles, această negociere sigur nu este ușoară, dar cel puțin măcar putem încerca și ne putem cumva replia politicilor pe care Statele Unite în acest moment le-au lansat pe plan mondial”, adaugă el.