- SUA iau 22% din mașinile UE.
- 25% tarif pentru vehicule non-SUA.
- JLR oprește livrările timp de o lună.
- În 2024, Europa exportă 749.000 de mașini în SUA.
- În 2024, doar 170.000 de vehicule americane sunt vândute în UE.
- Companiile europene produc 830.000 de mașini în SUA.
- 5,9 mld. euro: valoarea EV-urilor europene vândute în SUA.
- Totalul exporturilor auto UE spre SUA în 2024 însumează 38,5 mld. euro.
Jaguar Land Rover oprește livrările de mașini către Statele Unite, pentru cel puțin o lună. Motivul? Tariful de 25% impus de Donald Trump pentru vehiculele importate și asamblate în afara Americii.
Advertisment
SUA e o piață-cheie pentru JLR, dar compania nu are fabrici acolo. Iar decizia vine într-un context mai larg. În 2024, Europa trimite în SUA aproape 750 de mii de mașini, în valoare de peste 38 de mld. euro.
În schimb, americanii vând europenilor doar 170 de mii de vehicule.
Dezechilibrul e clar, iar răspunsul american e protecționism. Cum răspunde industria auto europeană? Cine își mută producția, cine pierde piață și cine poate câștiga?
Titlurile zilei
Ce spune Silvian Irimia, jurnalist în piața auto, pentru Aleph Business?
Cum interpretezi decizia JLR? Este o măsură temporară sau semnalul unei crize mai profunde?
„Inițial poate părea ca un răspuns de „tu mă lovești pe mine, eu te lovesc pe tine”, cu tarifele acestea. Dar da, ce poate să înceapă ca o pauză temporară, desigur poate să ducă și la ceva de a la long. Și ceva, adică Jaguar ar putea să nu mai vândă niciodată în America, dacă lucrurile nu devin mai bune. Dar trebuie să înțelegem că pauza asta poate să vine și ca o gură de aer pentru Jaguar Land Rover. În special pentru Jaguar care trece printr-o perioadă nu neapărat fericită. În sensul în care Jaguar este o companie britanică și nici măcar nu mai vând mașini noi în Marea Britanie. Plus că Jaguar trece și printr-o schimbare foarte, foarte mare. Adică, din 1945, de exemplu, știm foarte bine că Jaguar folosește un limbaj de design și emblema cu jaguarul care sare în față.
Dar iată că în ultimele două luni deja își schimbă identitatea de brand, își schimbă strategia, își schimbă limbajul de design și așa mai departe. Dar, da, este o pauză normală până la urmă. Poate să pare la început doar un răspuns de nu ne convine, uite, noi nu mai vindem la tine, stai să vezi ce se întâmplă. Dar în același timp este și o gură de aer ca Jaguar Land Rover să-și stabilească mai bine lanțul de aprovizionare, să-și stabilească mai bine viitorul, ce va face în continuare. Plus că, în același timp, pauza asta poate să crească un pic, pentru că Jaguar Land Rover deja are un stock de câteva sute de mii de mașini care se află deja în America și, clar, aceste mașini nu vor fi supuse taxelor, având în vedere că au fost livrate acum ceva luni bune”, spune el.
Cât de dependentă e Europa de piața americană când vine vorba de vânzările auto?
„Dependența asta este mai mult legată de brand-urile premium europene, dar într-adevăr și de câteva brand-uri de duzină, să spunem așa, europene. De exemplu, Jaguar Land Rover, cum spuneați și voi, vinde pe an cam 400 de mii de mașini, dintre care un sfert din acestea se vând în America. Este o cifră importantă, având în vedere că Jaguar Land Rover nu vinde atât de multe mașini cum ar vinde, de exemplu, Volkswagen. Dar norocul Europei, putem spune asta, este că multe, multe, multe companii, multe brand-uri, multe mărci europene nu se vând în America, așa că acelea nu vor fi afectate. Dar ce este aici important este ca brand-urile europene, companiile auto europene să se extindă și către alte regiuni, să nu mai fie atât de dependente de America și să încerce să lege și reații mai bune cu piața din Asia, de exemplu, care este printre cele mai mari”, adaugă el.
În acest context, în care Germania e principalul partener al României, ce are de făcut piața auto din România, dar și piața auto din Europa?
„Piața auto din România, putem spune că are o șansă importantă, pentru că, de exemplu, multe companii care, să spunem, fac baterie sau fac alte componente importante pentru mașini, vor spune, ok, în America situația este destul de neclară, vrem ca în viitor să mergem acolo și să nu știm ce se întâmplă și mereu să stăm, poate, cu un stres în plus? Nu. Bun, hai să ne îndreptăm atenția către Europa, hai să mergem în țări în care avem niște șanse de evoluție, niște țări în care poate n-au fost deja și care nu sunt atât de acaparate, iar România poate să fie una dintre aceste țări, poate să fie o țară care să atragă niște investiții importante pe partea auto, poate să vină companii cu propriile fabrici, cum este Ford la Craiova, poate să vină companii unde se fac baterii, de exemplu, sau alte componente foarte, foarte importante pentru mașini. Deci, da, este o șansă importantă de a atrage investitori noi și, desigur, companii auto noi”, spune Irimia.