• Ford Otosan începe livrarea primelor mașini electrice fabricate în România, scrie ZF.
  • Investiţia de 500 de milioane de euro permite diversificarea producţiei, inclusiv lansarea unei linii de asamblare a bateriilor şi transformarea tehnologică a fabricii.
  • O nouă rută de transport intermodal între România şi Turcia reduce emisiile cu 63%, îmbunătățește sustenabilitatea şi eficienţa logisticii Ford Otosan.

Uzina Ford Otosan din Craiova începe astăzi livrarea primelor mașini electrice fabricate în România către dealerii Ford din întreaga Europă, scrie ZF.

Modelele Puma Gen-E, E-Transit Courier şi E-Tourneo Courier sunt primele mașini electrice produse în această fabrică modernă, ce consolidează rolul strategic al Ford Otosan ca hub de producţie pentru Ford în Europa.

Uzina Ford Otosan din România este una dintre cele mai avansate unităţi de producţie din ecosistemul Ford. Uzina are capacitatea, în Europa, de a produce atât autoturisme, cât şi mașini comerciale pe aceleaşi linii de asamblare, în versiuni cu motoare cu combustie internă şi electrice.

Titlurile zilei

GOOGLE ARE VENITURI DE 90,2 MLD. $ ÎN T1
CUM SE MIȘCĂ BVB?
NE VOM ÎMPRUMUTA EXTERN DUPĂ ALEGERI?
RETAILERUL E AFECTAT DE INCERTITUDINE
CUI ÎI APARȚINE VIITORUL?
BANII CÂȘTIGĂ TEREN

Ce spune Güven Özyurt, Director General Ford Otosan?

„Evenimentul de astăzi subliniază angajamentul Ford Otosan faţă de inovaţie, electrificare şi excelenţă în producţie. Capacitatea noastră de a produce şase versiuni diferite de vehicule în aceeaşi unitate demonstrează nu doar flexibilitatea, ci şi dedicarea noastră pentru a face mobilitatea electrică mai accesibilă unui public larg”, spune el.

„Fiind primul producător de vehicule electrice din România, suntem mândri să fim în fruntea transformării industriei şi să contribuim la un viitor mai sustenabil”, adaugă el.

Care sunt investițiile pentru dezvoltarea producției de mașini electrice?

Pentru a sprijini tranziţia către mobilitate electrică, Ford Otosan investește în localizarea componentelor esenţiale ale acestor mașini.

Printre cele mai importante iniţiative se numără înfiinţarea unei linii de asamblare a bateriilor la uzina din Craiova, inaugurată în octombrie 2023.

Această linie face parte dintr-o strategie amplă de investiţii anunţată în 2022, odată cu achiziţionarea oficială a uzinei de către Ford Otosan.

Investiţia totală de 500 de milioane de euro realizată de Ford Otosan contribuie la diversificarea producţiei şi la transformarea tehnologică a fabricii.

Care sunt soluțiile sustenabile pentru transport și logistică?

În conformitate cu angajamentul Ford Otosan pentru sustenabilitate, compania lansează o nouă rută de transport intermodal între fabrica din Craiova şi Turcia.

Aceasta presupune transportul componentelor din Turcia în România şi livrarea vehiculelor finite în Turcia, ce utilizează transportul feroviar în locul celui rutier.

Prin această schimbare, emisiile de CO₂ se reduc cu 63%, ceea ce îmbunătăţeşte eficienţa şi rentabilitatea operaţiunilor logistice.

Care este capacitatea de producție?

În prezent, fabrica Ford Otosan din Craiova produce atât versiunile cu motoare termice, cât şi electrice ale modelelor Ford Transit Courier, Tourneo Courier şi Puma. Uzina fabrică renumitul motor 1.0 EcoBoost, apreciat la nivel mondial.

Cu peste 6600 de angajaţi, unitatea operează în trei schimburi atât în zona de producţie a vehiculelor, cât şi în cea a motoarelor, și își consolidează astfel poziţia ca un important centru de producţie auto în Europa.