- Producția auto din România scade în primul trimestru 2025, dar Adrian Sandu preconizează o revenire până la mijlocul anului.
- Piața de componente auto din vestul Europei arată semne de revenire și susține producția din România, spune Adrian Sandu.
- România poate deveni un hub logistic important, dar necesită investiții în infrastructura de transport, scrie ZF.
Producţia de automobile din România înregistrează o scădere la nivelul primului trimestru din 2025, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, însă există premise de îmbunătăţire pe parcursul anului, după cum explică Adrian Sandu, secretar general ACAROM (Asociaţia Constructorilor de Automobile din România), prezent la conferinţa ZF Logistică, Transporturi şi Automotive 2025.
Advertisment
„Pe primul trimestrul încă suntem în scădere din punct de vedere al producţiei de vehicule. Avem premisele ca până la jumătatea anului să revenim la un echilibru, iar până la finalul anului s-ar putea chiar să fim pe plus în ceea ce priveşte producţia de vehicule”, spune Adrian Sandu.
Ce spune Adrian Sandu în cadrul conferinței?
- În ceea ce priveşte producţia de componente, vedem oarecum o revenire a pieţei pentru vehicule noi în vestul Europei şi avem premise bune
- Sper să ajungem în 2030 pe autostradă la Sibiu, deşi săptămâna trecută am ajuns prin zonă şi cred că 2030 este un termen optimist.
- Avem nevoie de dezvoltarea infrastructurii de transport feroviar. Viteza de transport feroviar marfă în România e undeva la 17-18 kmh, mai avem puţin şi împingem trenurile să meargă mai repede.
- Avem nevoie de investiţii pentru refacerea podurilor. ReArm Europe nu înseamnă doar industrie auto, va fi şi industrie militară care se va dezvolta, va fi nevoie de spaţii logistice şi pentru zona militară, nu doar pentru utilizare civilă. Şi avem nevoie de poduri care să susţină cantităţi impresionante de marfă.
- Atenţie, România are şansa să devină un hub logistic important, dat fiind faptul că mare parte din fluxul logistic către nordul Europei, către Polonia, care trecea prin Ucraina, acum a deviat prin România din cauza războiului. Dacă războiul se va sfârşi, automat vor fi reactivate porturile Odessa şi celelalte din nordul Mării Negre şi s-ar putea să avem o scădere a fluxului logistic în România.
- Infrastructura este un criteriu de competitivitate şi este esenţială când vorbim de a atrage investiţii noi în ţara noastră şi de a le dezvolta pe cele existente.
- Nu ştiu dacă există maşină fabricată în Europa care să nu aibă cel puţin o componentă fabricată în România. La 750.000 de vehicule exportate de UE în SUA, echivalăm minim 750.000 de componente fabricate în România. O scădere la jumătate a exporturilor UE va duce automat şi la scăderea comenzilor de componente pentru România. Acesta este efectul indirect şi negativ posibil al acestor taxe.
- Vedem diferite schimbări de poziţie pe taxele vamale, excepţii la excepţii. Eu cred că se va ajunge la un acord de comerţ liber UE-SUA sau la o compensare, aşa cum spunea Donald Trump.
- Taxele vamale erau 1,5-2% înainte de noil etaxe anunţate.
- Companiile din auto vor ca Uniunea Europeană să negocieze, să ajungă la o înţelegere. Interesele sunt de ambele părţi, nu pierde doar industria auto europeană, ci şi cea americană. Nu există niciun sector industrial în lume care să producă 100% un produs final cu componentele dintr-o ţară, nici măcar China.