• România cultivă 100 de hectare de salată, dar se află printre ultimele în UE ca producție.
  • Proiectul WEEfiLet folosește sistemul NFT pentru a economisi apă și energie în cultivarea salatei.
  • România are potențial de creștere, dar rămâne mult în urma principalilor producători europeni.

România cultivă 100 de hectare cu salată, o suprafață echivalentă cu zece stadioane de dimensiunea Arenei Naționale din București. Deși această suprafață pare mare, România se află pe ultimele locuri în UE în ceea ce privește producția de salată. Există mult loc pentru creștere și potențial pentru a dezvolta un business în acest domeniu. Dacă îți place să pregătești salate pentru restaurante, terase sau grătare și ești pasionat de tehnologie și de mediu, poți începe să produci salată în sistem NFT cu 75.000 de lei.

WEEfiLet este un proiect intern inițiat de câțiva studenți pasionați de mediu și tehnologie de la Universitatea de Agronomie din București. Ei dezvoltă un proiect smart: cultivarea salatei în sistem NFT. Obiectivul lor este să folosească apa și energia în mod eficient și sustenabil pentru a proteja planeta și a produce mâncarea necesară, scrie ZF.

Ce este un NFT?

NFT – Nutrient Film Technology este un sistem nou de cultură hidroponică pe film nutritiv. Plantele cresc fără sol. Folosește doar apă bogată în nutrienți, economisește astfel apă și energie. Sistemul NFT se bazează pe circulația soluției nutritive într-un traseu închis și se aplică tot mai des în cultivarea legumelor mici, precum salata, ceapa, ridichile, spanacul și muștarul.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

„Proiectul promovează o abordare integrativă care oferă soluții pentru reducerea consumului de apă și nutrienți, precum și reducerea consumului de energie electrică prin utilizarea sistemului de iluminare LED cu lungimi de undă specifice și fotoperioadă. Aceste soluții ecologice au efecte benefice asupra calității mediului și diminuează costurile,” se menționează în descrierea proiectului WEEfiLet.

România produce 1.700 de tone de salată. În UE, doar Luxemburg, Slovacia, Malta și Estonia produc mai puțin, conform datelor FAO, platforma de date statistice a ONU. Nu există date precise despre consumul local, dar în general, salata verde este consumată în sezonul cald, când este proaspătă.

Cel mai mare producător de salată din UE este Spania, cu 33.500 de hectare cultivate și aproape 1 milion de tone de salată. Italia și Franța urmează în top, conform datelor FAO. Spania și Italia sunt, de asemenea, printre cei mai mari consumatori de salată din lume, alături de SUA, China și India.