- Norofert termină 2024 cu o cifră de afaceri de 45 milioane de lei.
- Acțiunile Norofert scad cu 3,75% în ultima sesiune încheiată.
- Marius Alexe deține 12,3% din companie.
Producătorul de îngrăşăminte organice Norofert semnează un contract în valoare de 9,4 mil. lei cu o entitate ce activează în sectorul de distribuţie al imputurilor agricole din România. Ce declară Marius Alexe, membru în CA al Norofert, pentru Aleph Business?
Advertisment
Ce are Norofert în vizor pentru 2025?
„Acest contract face parte din noua strategie a grupului Norofert. Dacă până acum eram și producător și distribuitor, încercăm să fim din ce în ce mai puțin distribuitori de produse și de imputuri pentru a limita acest risc de neîncasare din România, care este din ce în ce mai prezent.
Cred că știți că agricultura din România a suferit pierderi colosale în ultimii 2 ani din cauza importului grâului ucranian în 2023, iar în 2024 am avut o secetă prelungită care a compromis majoritatea culturilor.
Titlurile zilei
Astfel, mergând pe distribuitori, reducem acest risc, dar avem și avantajul că putem accesa noi piețe. Am făcut acest lucru în România, dar în special în Statele Unite am făcut un joint venture cu un distribuitor unde noi avem 51 % și distribuitorul 49%. Și acolo avem aceeași problemă bună de avut.
Dacă vorbeați voi de compania din Arad care duce lipsă de comenzi, noi le-am ofert în acest an, avem cam multe comenzi, prea multe pentru cât eram obișnuiți până acum și trebuie să producem din ce în ce mai mult, iar asta pune puțin presiune pe cashflow și pe angajați.
Același model din SUA l-am replicat și în Brazilia, unde, din nou, ne-am aliat cu un distribuitor, dar acolo aveam participații egale. Am investit foarte mult în anii precedenții, încă de la listare. Vom închide aceste investiții din 2026 care au fost făcute pe credit și cashflow-ul nostru se va elibera, permințând alte investiții, dar de data aceasta în Statele Unite și în Brazilia.”, spune Alexe.
Încheie Norofert pe profit în 2025?
„Problema nu este de a încheia pe profit, pentru că în totalitatea românească, când ai făcut o vânzare, o poți trece la încăsări, dar nu știi dacă încasezi din agricultură sunt acele creanțe, se lucrează mult pe credit.
Am evitat să credităm acei fermieri care nu aveau lichidități pentru a micșoara acest risc de încăsări. Sunt convins că vom termina pe profit nu numai în România, ci și pe Statele Unite.”, încheie Alexe.