• Centrul European de Agrometeorologie începe activitatea anul acesta.
  • E primul centru de acest fel din lume.
  • Centrul e făcut în România la cererea OMM.
  • Centrul e făcut din fonduri europene de +2 mil.€.
  • Fermierii români sunt primii beneficiari ai informaţiilor obţinute.
  • Primele 4 staţii agrometeorologice sunt deja instalate în România.

Centrul European de Agrometeorologie, primul de acest fel din lume, înfiinţat în România la cererea Organizaţiei Mondiale de Meteorologie şi finanţat din fonduri europene cu o valoare de peste 2 milioane de euro, îşi începe activitatea la mijlocul acestui an.

Fermierii români grav afectaţi de secetă în ultimii cinci ani agricoli, vor fi primii beneficiari ai informaţiilor obţinute. Primele patru staţii agro-meteorologice sunt deja instalate în România, în Dobrogea, Oltenia şi Muntenia. Acestea vor furniza informaţii suplimentare faţă de cele oferite de staţiile cu program agrometeorologic existente.

Ce spune Daniel Alexandru, director agrometeo, ANM pentru Aleph Business?

Ce înseamnă mai exact primul Centru European de Agrometeorologie înființat în România?

„În primul rând înseamnă o recunoaștere a rezultatului pe care Organizația Națională de Meteorologie, prin intermediul serviciului de agrometeorologie, a avut ca urmare a colaborării cu serviciile similare din celelalte țări ale Europei și pe baza colaborării cercetării și produselor pe care le elaborează Administrația Națională de Meteorologie, prin intermediul acestui serviciu, s-au dovedit utile, folositoare în managementul și activitatea agricolă de către fermierii români și, bineînțeles, de către autoritățile de specialitate. În primul și în primul rând, acest centru european de agrometeorologie va face conexiunea între modalități, proceduri, mecanisme, produse de monitorizare meteorologică cu impact și cu folosință în agricultură, atât la nivel național cât și la nivel regional, prin intermediul celorlalte servicii din cele 50 de țări cuprinse în Regiunea a 6-a a Organizației Mondiale de Meteorologie, vorbind de Europa, și prin care va avea loc nu doar schimb de experiență ci și funcționarea monitorizării”, spune el.

Titlurile zilei

AROBS estimează pentru 2025 o cifră de afaceri de 460 mil. lei
ANAF identifică 22.000 de persoane care închiriază locuințe prin Airbnb și Booking
Nokian Tyres începe livrările de anvelope
RAFINOR bate palma cu MAGNOR
VINE PRIMĂVARA ÎN AGRICULTURĂ
ÎNLOCUIEȘTE A.I.-UL CREATIVITATEA?

Cum îi va ajuta pe fermierii afectați de secetă și schimbări climatice?

„Mai exact, atât prin experiența celorlalți colegi din țările Uniunii Europene alături de noi, vom încerca să punem la dispoziția fermierilor produse cu un caracter mult mai evident și clar în ceea ce privește prevenirea sau cunoașterea fenomenelor și manifestarea fenomenelor meteorologice extreme în agricultură, care de cele mai multe ori au provocat, așa cum se știe, în principal secetă, de foarte multe ori și în urma furtunilor, și în urma cantităților mari de precipitație, de o perioadă foarte mare de timp, astfel încât ei să-și poată elabora o strategie în ceea ce privește atât structura culturilor, cât și modul în care, să spunem așa, manageriază o fermă în cadrul firmei pe care o au.”, adaugă el.

Ce impact va avea extinderea rețelei de stații meteorologice și agrometeorologice din România asupra prognozelor pentru agricultură?

„Celălalt proiect la care faceți dvs. referire și anume extinderea rețelei naționale de meteorologie prin intermediul achiziției unui număr de 300 de stații meteorologice și 100 de stații agrometeorologice va determina o extindere a suprafațelor monitorizate de către Administrația Națională de Meteorologie cu furnizarea de informații în mai multe puncte din România pe lângă cele 166 care sunt în prezent în cadrul rețelei naționale de meteorologie.

Acestea vor furniza, bineînțeles, o informație mult mai aproape de fermier și de suprafețele pe unde acesta își desfășoară activitatea agricolă, astfel încât va exista protecție la nivelul produselor, informațiilor, avertizărilor și prognozelor care se fac în cadrul administrației naționale de meteorologie cu impact sau activizare în domeniul agricol.”, subliniază el.