• Cererea tot mai mare pentru produse ecologice, în special la export, îi determină pe unii fermieri să adopte agricultura ecologică, însă o parte se certifică doar pentru a obține punctaje suplimentare în proiectele de finanțare europeană.
  • Agricultura ecologică implică costuri semnificative și necesită cunoștințe tehnologice avansate, ceea ce face dificilă pornirea unei ferme ecologice de mari dimensiuni fără o pregătire adecvată și o piață stabilă pentru produse.
  • În România, 5% din suprafața agricolă este dedicată culturilor ecologice.

Cererea pentru produse ecologice, în special la export, determină mulți fermieri să adopte acest tip de agricultură. Totuși, un număr semnificativ de fermieri se certifică doar pentru a obține punctaje mai mari la proiectele cu finanțare europeană. Pentru a dezvolta astfel de culturi, este necesară o pregătire temeinică prealabilă. Aceasta reprezintă una dintre concluziile principale ale emisiunii ZF Agropower difuzată săptămâna trecută.

De ce aleg unii fermieri să se certifice ecologic fără a practica agricultura ecologică pe deplin?

„Fondurile europene sunt mai uşor de accesat de către fermierii care sunt acreditaţi, certificaţi ecologic, primesc puncte în plus pe orice măsură de finanţare care se anunţă. 

Sunt fermieri care se certifică, sunt minoritari oarecum, dar sunt, doar pentru a obţine puncte şi nu sunt atât de mult interesaţi de a practica agricultura ecologică şi sunt fermieri care chiar practică agricultura ecologică şi faptul că se lansează o măsură de finanţare vine în completarea necesarului lor de finanţare“, spune Dragoş Alexandru, consultant în sec­torul agricol.

Titlurile zilei

FOXCONN RAPORTEAZĂ PESTE FORECAST
ITALIA NEGOCIAZĂ CU SPACEX
MICROSOFT INVESTEȘTE 80 MLD. $ ÎN CENTRE A.I.
NU E ANUL LUI TRUDEAU
TAXĂ, DU-MĂ UNDE VREI!
CUM VEDE BCR ANUL 2025?

El consideră că un fermier nu poate începe o fermă ecologică pe o suprafață mare din start, deoarece, pe lângă necesitatea unor fonduri semnificativ mai mari și recunoașterea unei piețe pentru aceste produse, apare și provocarea legată de tehnologie. Este nevoie de cunoștințe tehnologice și de aplicarea acestora la nivelul unei ferme.

„Deci cred că cei care intră în agricultura ecologică sunt fermieri sau oarecum start-up-uri noi în domeniu şi evident că piaţă există şi se  va dezvolta în sensul ăsta“, spune Dragoș Alexandru

Cât de costisitoare este trecerea la agricultura ecologică în România?

În România, aproximativ 650.000 de hectare, care reprezintă 5% din suprafața agricolă, sunt alocate culturilor ecologice. Acest procent s-a dublat în ultimii cinci ani, dar este mult mai mic față de alte țări din vestul Europei. 

„După ce am plantat cu fonduri proprii o mare parte din alunele de pădure, ne-am dat seama că la opt hectare de afine aveam nevoie de îngrăşăminte în primul rând pe o perioadă de trei ani şi asta înseamna un cost de întreţinere de 10.000 de lei pe hectar în condiţiile în care producţia la afinul îţi dă producţie abia în anul trei. Deci trebuie să te gândeşti şi la costuri înainte să te apuci de agricultură în sistem ecologic”,spune Roxana Andrişoaia, fondator al Bio Fruct, care în prezent are o livadă de 12 hectare de aluni, un hectar şi jumătate de afine, dar şi coacăze, fructe de pădure în sistem ecologic.