- Soldul total al creditelor și angajamentelor asumate de băncile locale depășește 702 miliarde lei în noiembrie 2024, scrie ZF.
- Finanțările bancare pentru agricultură au cel mai redus avans din ultimii ani, de doar 6,1% și ajung la 32,8 miliarde lei.
- Datorită avansului mai redus al creditării în acest sector, agricultura reprezintă doar 4,7% din totalul finanțărilor bancare în noiembrie 2024, față de 4,9% în noiembrie 2023.
Industria, serviciile și persoanele fizice continuă să reprezinte cea mai mare parte a finanțărilor acordate de băncile locale, și ating un procent de 76,3% din totalul soldului creditelor până la sfârșitul lunii noiembrie 2024, scrie ZF.
Advertisment
Aceasta marchează o ușoară scădere față de 77,1% în noiembrie 2023.
La nivel general, soldul total al creditelor acordate și al angajamentelor asumate de bănci depășește 702 miliarde lei și înregistrează o creștere de 10,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.
Titlurile zilei
Ce se întâmplă în agricultură?
Deși agricultura este unul dintre sectoarele cu o dinamică ridicată în ceea ce privește finanțările bancare, în 2024 avansul acestui sector este cel mai redus de până acum.
La finalul lunii noiembrie, soldul finanțărilor bancare pentru agricultură crește cu doar 6,1% față de noiembrie 2023, și ajunge la 32,8 miliarde lei.
În schimb, sectoarele de intermedieri financiare și asigurări, servicii, construcții și administrație publică au creșteri semnificative, de peste 10%-15%, iar în cazul intermedierilor financiare și asigurărilor, creșterea este chiar mai mare și depășește 20%.
Cum scade ponderea agriculturii în finanțările bancare?
Pe fondul acestui ritm mai ponderat al creșterii finanțărilor bancare în agricultură, ponderea acestui sector în totalul finanțărilor bancare scade la 4,7% până la finalul lunii noiembrie 2024.
Aceasta reprezintă o diminuare față de noiembrie 2023, când agricultura deține o pondere de 4,9% din totalul creditelor acordate de băncile locale.