• Guvernul elimină facilitățile fiscale pentru IT, construcții și agricultură, introduce taxe mai mari și reduce pragul pentru microîntreprinderi, măsuri criticate de mediul de afaceri pentru lipsa consultării.
  • Pragul pentru microîntreprinderi scade la 250.000 de euro, salariile și pensiile sunt înghețate, iar impozitul pe dividende crește la 10%.
  • Mediul de afaceri cere investiții și finanțare pentru agricultură, în locul eliminării totale a facilităților fiscale, pentru a sprijini competitivitatea și dezvoltarea sectorului.

De anul viitor statul taxează mai dur firmele, iar facilitățile fiscale pentru angajații din IT, construcții și agricultură dispar.

Sunt măsuri nou apărute în ordonanța pregătită de Guvern în care sunt prevăzute și alte măsuri prin care statul vrea să adune mai mulți bani la buget, scrie Mediafax.

Ce spune mediul de business? Că n-a fost consultat şi se revoltă că asemenea măsuri au apărut peste noapte.

Titlurile zilei

TENDINȚE, RISCURI ȘI COMPANII DE URMĂRIT ÎN TEHNOLOGIE, INDUSTRIE ȘI ENERGIE
ANGAJAȚII DIN AGRI NU MAI AU FACILITĂȚI
E DOVADĂ DE CULTURĂ?
TAXĂ, DU-MĂ UNDE VREI!
CE SPUNE EY ROMÂNIA DESPRE NOILE REGULI?
CE VREA ANIS DE LA GUVERN?

Ce spune Florian Ciolacu, director executiv, Clubul Fermierilor Români, pentru Aleph Business:

Facilitățile fiscale au fost oferite și apoi s-au tot redus în 2023, ultima oară, și acum au fost eliminate total, pentru că agricultura este un sector economic, strategic și necesar pentru siguranță alimentară, dar nu era atractiv pentru forța de muncă. Iar dezvoltarea sistemului agricol necesită și investiții, dar și oameni, iar investițiile și oamenii sunt atrași în anumite etape, pe o perioadă limitată, prin aceste facilități fiscale.

Din păcate, facilitățile fiscale au fost eliminate înainte ca ele să-și producă efect în 2023, o parte dintre ele, iar acum definitiv. Cred că nu avem o dificultate, să zic așa, prin eliminarea acestor facilități, dacă ele vor fi puse, alături de una a unor investiții, sau a atragerii unor investiții în agricultură, și mă refer în principal la generarea de volume de finanțare pentru capital de lucru și pentru investiții, prin împrumuturi cu garanție de stat, lucru care e, într-adevăr, pus în planul de guvernare al guvernului Ciolacu 2, și prin asigurarea unor proiecte cu finanțare din fonduri europene, care să genereze alte investiții. Deci, facilități fiscale, pe de o parte, eliminate, pe de altă parte, programe de investiții care să genereze dezvoltarea, mai multă valoare adăugată pe lanțul agroalimentar, pentru ca sistemul să devină performant.”

Care sunt principalele prevederi ale proiectului de ordonanţă de urgenţă:

Îngheţarea salariilor şi a pensiilor la nivelul lunii noiembrie 2024.

Creşterea impozitului pe dividende la 10%.

Eliminarea facilităţilor fiscale acordate lucrătorilor din agricultură, industria alimentară, construcţii şi IT.

Studenţii pierd reducerea de 90% la călătoriile cu trenul, cu excepţia rutei între domiciliu şi facultate.

Pragul de impozitare pentru microîntreprinderi scade de la 500.000 de euro la 250.000 de euro, iar din 2026 ajunge la 100.000 de euro.

Îngheţarea alocaţiilor pentru copii la nivelul lunii noiembrie 2024.

Reducerea cuantumului voucherelor de vacanţă la 800 de lei, acestea putând fi utilizate doar pentru achiziţionarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puţin 1.600 lei.

Reintroducerea impozitului de 1,5% pentru construcţii speciale (centrale, sonde de gaze, turnurile de telefonie mobilă, etc.).