Salut, ești la Ce Câștig Azi! Întrebarea de luni: Care e marea miză a politicii monetare în lupta cu inflaţia? BNR să facă băncile să urce dobânzile la depozite. Creşterea dobânzilor la credite poate să frâneze creditele noi, respectiv aducerea de noi bani în economie, în timp ce dacă băncile urcă dobânzile la depozite românii ar fi motivaţi să economisească mai mult în depozite bancare şi astfel sunt scoşi banii deja existenţi în economie.  În urmă cu un deceniu ecartul între dobânda medie la depozitele retail noi pe 1-2 ani şi dobânda-cheie era şi de 1,5-2 puncte procentuale. În primele trei luni din 2022, dobânda medie la depozitele noi retail pe 1-2 ani a oscilat în jurul a 3%, cu un vârf de 3,3% în martie și a depăşit cu 0,3-0,9 pp dobânda-cheie a BNR. scrie ZF. Discutăm astăzi despre cum vrea BNR să determine băncile să urce depozitele în economie și, dacă în contextual exploziei ROBOR-ului – creştere de peste 350% într-un an, împrumuturile în euro redevin o opțiune în acest context.

În timp ce criza energetică se adâncește, începem să înțelegem și motivele, care nu sunt doar de natură geopolitică. România nu a reușit să-și majoreze capacitatea de producție a energiei electrice în ultimii 10 ani. Dar nu a putut nici măcar să și-o păstreze. Parcul de producţie de energie al României s-a micşorat cu 9% după 2011, arată statisticile europene. Deși am beneficiat de un puternic val de investiţii în proiecte de energie verde, închiderile de unități, în special cele din zona termo, au anulat efectul. Așa am ajuns, din nou, la coada Europei. State ca Irlanda, Germania sau Polonia și-au mărit capacitatea de producție cu aproximativ 30%, în ultimul deceniu

Hidroelectrica – cel mai mare producător de energie electrică din România, a beneficiat din plin de scumpirea accelerată a preţului energiei şi a anunţat rezultate financiare record în primele trei luni din 2022. Compania la care statul român prin Ministerul Energiei are deţinerea majoritară, de 80%, a anunţat afaceri de 2,4 mld. lei, în creştere cu 66% faţă de aceeaşi perioadă din 2021, în timp ce profitul net a urcat cu 70% la 1,3 mld. lei. ZF a scris vineri că Hidroelectrica este evaluată la 57 miliarde de lei de către acţionarul minoritar Fondul Proprietatea în cel mai recent raport de evaluare, aferent lunii aprilie şi publicat vineri la Bursa de la Bucureşti, în creştere cu 7,3 mld. lei faţă de evaluarea precedentă, cea din martie 202

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Investitorii individuali de la Bursa de Valori Bucuresti au decis: Teraplast se intoarce pe prima pozitie a clasamentului celor mai populare societati listate in Romania. Banca Transilvania coboara pe locul 2, iar Medlife ajunge pe locul 3. Investitorii sunt interesați cel mai mult de companiile din energie: OMV Petrom se mentine in pe locul 4. Nuclearelectrica si Romgaz S.A. raman in Top 10, pe locurile 7, respectiv 9. Clasamentul a fost realizat luna aceasta de site-ul bvbescu.ro.

Dobânzile sunt în creştere şi întreaga lume trece printr-o perioadă de majorare a cestora, spune Adrian Vasilescu. Consilierul guvernatorului BNR consideră că ne vom îndrepta spre impozite mai mari, mai ales că România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa impozitelor raportate la PIB. Avem venituri de 27% şi dorinţă de cheltuieli de 40%. Nu se leagă, spune el. Deci România se îndreaptă către impozite mai mari.

Băncile occidentale încearcă să limiteze pierderile legate de o eventuală ieșire din Rusia. Ce variante au? Să vândă afacerile unor companii financiare rusești care nu au fost supuse sancțiunilor sau să facă schimb de active cu ele. Dar opțiunile sunt limitate, pentru că majoritatea băncilor puternice din Rusia, care ar putea plăti un preț bun, sunt sub sancțiuni. Unicredit și Citigroup caută soluții, dar pare că singura variantă este să vândă unor bănci aflate sub sancțiuni, cum sunt VTB sau Sberbank. Dacă nu poți vinde unei persoane sancționate, ce-ți rămâne de făcut? Vorbești cu cei care impun sancțiunile, spune un bancher implicat într-o tranzacție de acest tip pentru Financial Times. Se pare că oficialii occidentali au acceptat vânzări spre anumite entități sancționate, dar nu există informații oficiale deocamdată.

Elon Musk a pus pe hold preluarea Twitter, pe motiv că platforma are prea multe conturi false. Aceleași conturi pe care șeful Tesla promitea să le elimine de pe Twitter. Cât timp așteaptă Musk dovezile care să-i alunge temerile, scade și prețul acțiunilor Twitter. Ajuns acum la 40 de dolari pe unitate, de la 54,2, cât a oferit inițial Musk, devine destul de atractiv și pentru alți investitori. Dar și motiv pentru Musk să renegocieze preluarea paltformei. Miliardarul nu este serios în legătură cu achiziția, nu are niciun plan pentru viitorul companiei, vrea doar să se afle în lumina reflectoarelor, acuză Jason Goldman, unul dintre co-fondatorii Twitter. Asta, sau vrea pur și simplu să plătească un preț mai mic. Și e aproape.

Deținătorii de LUNA și UST sunt noua țintă a escrocilor din piața cripto. Scamerii se bazează pe pierderile cauzate de prăbușirea celor două criptoactive, cu 100% în doar 5 zile și promit returnarea fondurilor pierdute în schimbul datelor tale. Compania de analiză on-chain SlowMist a depistat deja o adresă care a reușit să fure aproximativ 4.200 de dolari sau 2,1 ETH. Cum te protejezi de astfel de pericole? Verifici toate informațiile cu privire la blockchain-ul Terra și ții cont că anunțurile oficiale sunt postate doar pe contul oficial de Twitter, Terra_Money.