Salariul mediu net s-a majorat în martie cu 216 lei faţă de februarie (5,8%), la 3937 lei, avansul faţă de martie 2021 fiind de 11%, a anunţat joi INS.
Advertisment
Raportat la inflaţie, salariul mediu net a crescut în martie 2022 faţă de perioada similară din 2021 cu doar 0,8%, iar faţă de februarie 2022 cu 3,8%.
Cele mai mari valori se menţin în sectorul IT&C, cu o medie de 9968 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, de 2079 lei.
Titlurile zilei
Câştigul salarial mediu brut a fost 6401 lei, cu 342 lei (+5,6%) mai mare decât în luna februarie 2022.
Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 234,2%, cu 8,7 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna februarie 2022.
În luna martie 2022, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a crescut faţă de februarie ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat reluării activităţii anumitor agenţi economici, realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).
Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat ȋn activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), cu 55,4%, în fabricarea produselor din tutun, cu 28,7%, respectiv cu 22,2% ȋn fabricarea băuturilor.
Creşterei între 12% şi 19% au fost ȋn activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi de editare, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, extracţia minereurilor metalifere, telecomunicaţii, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice.
Salariul mediu net s-a majorat cu 7,5% – 11,5% ȋn fabricarea altor mijloace de transport, extracţia cărbunelui superior şi inferior, captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), colectarea şi epurarea apelor uzate, activităţi de servicii anexe extracţiei, cercetare-dezvoltare, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice.
Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna februarie 2022 au fost determinate de acordarea în luna precedentă de premii ocazionale (prime anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.
Singurele scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au înregistrat în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe) (-3,6%), respectiv în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (-0,1%).
În sectorul bugeta s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+2,9%), administraţie publică (+2,2%), respectiv ȋn sănătate şi asistenţă socială (+0,6%), în principal ca urmare a acordării biletelor de valoare (tichete de vacanţă).