Hidroelectrica se îndreaptă spre o listare unică, la Bursa de la București. Până la 20% din acțiunile companiei, deținute de Fondul Proprietatea, vor face obiectul ofertei publice de vânzare. Statul, prin Ministerul Energiei, susține listarea doar la BVB.

Fondul Proprietatea, care este, de fapt, unicul acționar care vinde, vrea o listare duală, la București și pe o bursă externă, cum ar fi cea de la Londra. Însă statul, prin toate măsurile pe care le ia, lasă cale liberă doar spre BVB.

De ce blochează statul listarea duală? Și ce avantaje vede ministrul Energiei, Virgil Popescu, în listarea doar la BVB?

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

“Dorim să lovim două lucruri cu această listare doar pe Bursa de Valori București. O dată să iasă un preț foarte bun pentru Hidroelectrica și să ridicăm Bursa de Valori București.

Investitorii care vor să cumpere acțiuni la Hidroelectrica, la o companie verde, o companie foarte bună, nu trebuie să se deplaseze la București ca să cumpere; pot să cumpere online absolut totul. Eu nu cred că o listare duală va ridica prețul Hidroelectricii. Eu cred că prețul acțiunii Hidroelectricii e dată de evaluare.

Cred că BVB va ști să fie suficient de vizibilă și să absoarbă investitori pentru cei 19%.”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

În Adunarea Generală a Acționarilor Hidroelectrica, care a avut loc pe 6 mai, la care au participat reprezentanți ai Ministerului Energiei și ai Fondului Proprietatea, au fost votați consultanții care vor analiza oferta publică de vânzare. În cazul ambilor consultanți, atât cel juridic, cât și cel pe equity, este folosită formularea “doar la Bursa de la București”. Este un pas normal al procesului, care nu exclude însă o listare duală, spun cei de la Fondul Proprietatea.

“Nu am fost surprinși de limbajul restrictiv “doar la BVB”, pentru că este oarecum în linie cu AGA, cu hotărârea AGA luată la sfârșitul lunii martie, care practic a permis începerea întregului proces de listare. Ne vom baza pe sfatul consultanților, pe sfatul consorțiului de bănci, legat de unde ar trebui să fie listată compania.

Am avut deja 20 de întâlniri cu diferite bănci de investiții din SUA, Anglia, Europa, interesate să participe.. niciuna nu a spus că listarea poate fi listată doar la BVB, toți au subliniat că pentru a îndeplini acel criteriu din PNRR, pentru a vinde 15% din acțiunile Hidroelectrica va fi necesară o listare duală.”, a declarat Marius Dan, director general adjunct Franklin Temple București.

Am discutat subiectul cu Cătălin Chivu, analist piețe de capital.

“Întrebarea nu e cât de avantajos ar fi, ci dacă piața noastră de capital are capacitatea sau nu să absoarbă aceste 20 de procente din Hidroelectrica evaluate cumva la 8-10 miliarde. E greu de spus pentru că fondurile de pensii și fondurile de investiții dispun cumva de capital, dar pot ele să acopere integral acest IPO? Poate cu un marketing bun, mă gândesc.

Pe lângă fondurile de pensii și alte fonduri, ar trebui atrași și bani de la populație. Să nu uităm că în depozite stau vreo 300 de miliarde. ASF nu înțelege că, pentru a încheia un IPO cu succes, Fondul Proprietatea trebuie să obțină un preț decent, iar pentru asta oferta ar trebui suprasubscrisă de câteva ori. Adică să atragă suprasubscrieri de câteva ori, mai mult față de cât vinde efectiv.”, a declarat Cătălin Chivu, analist piețe de capital.