Sistemul de gaze de la noi din țară nu este conceput să poată funcționa fără importuri de gaze în perioada rece, spune Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energia Inteligentă.

Motivele? Amplasarea surselor la distanțe mari de centrele de consum, depletarea zăcămintelor de gaze în ultimii 25 de ani, comportamente şi mentalităţi în neconcordanță cu elementele de piaţă concurenţială sau lipsa aplicării legislaţiei.

Suntem sau nu cea mai puțin vulnerabilă țară din Europa din punct de vedere energetic? Putem satisface cererea de gaze în perioadele reci? Și cum se pregătește România pentru iarna următoare, care nu mai pare atât de departe, în condițiile date? Am discutat subiectul cu Dumitru Chisăliță.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

“Într-adevăr, într-o analiză pe care am publicat-o în cursul zilei de ieri încercam să sensibilizez opinia publică și în același timp guvernanții în ceea ce privește modul în care cred eu că ar trebui să fie abordată iarna următoare și iernile următoare.

În primul rând trebuie să spunem că, iarna următoare, din păcate vom avea nevoie de importuri. Nu neapărat din Federația Rusă, dar vom avea nevoie de importuri. Aceste importuri sunt absolut necesare pentru că într-o zi de iarnă cu vârf de consum sistemul nu funcționează fără aceste importuri. Practic producția pe care o avem noi, inclusiv cu aceste gaze care vor veni suplimentar din Marea Neagră în a doua jumătate a anului 2022, cantitățile de gaze care pot să fie înmagazinate în actualele sisteme nu sunt suficiente pentru a asigura cu gaze toți consumatorii din România într-o zi de vârf de consum.

Ce se poate face? În primul și în primul rând diversificarea importurilor este un element absolut necesar pentru această iarnă. Deci dacă nu vom lua gaze din Federația Rusă, trebuie să luăm gaze din altă parte și, pentru asta, trebuie să ne batem cu alte țări care, practic, deja targetează aceleași surse puține care sunt în momentul de față ca alternativă la gazele rusești.”, a declarat Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energia Inteligentă.