Uniunea Europeană ar trebui să penalizeze ţările care folosesc ruble pentru a plăti gazul rusesc, a declarat un demnitar din Polonia. Declaraţia a fost făcută în urma deciziei Moscovei de a întrerupe livrările către Polonia şi Bulgaria din cauza refuzului acestora de a plăti în ruble.

Statele membre ale UE par să fie divizate în privinţa modului în care pot continua să plătească pentru gaz fără a încălca sancţiunile europene impuse în urma invaziei Rusiei în Ucraina din 24 februarie.

Polonia, unul dintre cei mai aprigi susţinători ai sancţiunilor punitive împotriva Moscovei, susţine că blocul comunitar ar trebui să interzică complet achiziţiile de gaz rusesc.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

„Astăzi, ceea ce lipseşte sunt sancţiunile complete asupra gazului, asta ar rezolva problema cu Gazprom, problema cu urmărirea sancţiunilor 100%. Ne aşteptăm la aceste sancţiuni”, a declarat ministrul polonez al climei Anna Moskwa pentru postul privat de televiziune Polsat News.

Principalele state membre ale UE care se opun unor sancţiuni mai dure împotriva Rusiei în domeniul gazelor sunt Austria, Germania şi Ungaria, a adăugat ea.

„Contăm pe faptul că vor exista consecinţe pentru aceste ţări (care plătesc în ruble) şi că, în consecinţă, vor înceta să mai plătească în ruble”.

Ea nu a precizat ce fel de consecinţe ar putea fi.

Noul sistem de plată a gazului rusesc, care presupune deschiderea de conturi la Gazprombank, unde plăţile în euro sau dolari vor fi convertite în ruble, oferă o marjă de manevră care ar putea face ca unele ţări să continue să cumpere gaz rusesc, slăbind frontul unit al blocului împotriva Moscovei.