Unele dintre cele mai mari companii energetice din Europa se pregătesc să folosească un nou sistem de plată pentru gazul rusesc cerut de Kremlin, despre care criticii spun că va submina sancţiunile UE, va ameninţa unitatea blocului şi va oferi economiei Rusiei venituri colosale.
Advertisment
Distribuitorii de gaze din Germania, Austria, Ungaria şi Slovacia intenţionează să deschidă conturi în ruble la Gazprombank din Elveţia pentru a satisface condiţia plăţilor în ruble impusă de Rusia, scrie Financial Times, citat de ZF.
Distribuitorii de gaze din Germania, Austria, Ungaria şi Slovacia intenţionează să deschidă conturi în ruble la Gazprombank din Elveţia pentru a satisface condiţia plăţilor în ruble impusă de Rusia.
Titlurile zilei
Printre grupuri se numără doi dintre cei mai mari importatori de gaz rusesc: Uniper cu sediul la Düsseldorf şi OMV cu sediul la Viena.
Negocierile dintre cumpărătorii europeni şi Gazprom, furnizorul rus de gaze controlat de stat, s-au intensificat odată cu apropierea termenelor de plată, au declarat sursele citate de FT.
Pregătirile arată impactul eforturilor Rusiei de a arma aprovizionarea cu gaze şi de a contesta capacitatea UE de a menţine un front unit împotriva Moscovei.
Preşedintele rus Vladimir Putin a emis un decret la sfârşitul lunii martie prin care cumpărătorii de gaze din aşa-zisele naţiuni neprietenoase – care înclud întreaga Uniune Europeană – trebuie să înfiinţeze atât conturi bancare în valută, cât şi în ruble la Gazprombank, filiala comercială financiară a Gazprom cu sediul în Elveţia, pentru a plăti proviziile de gaze. Măsura a fost văzută ca o modalitate de neutralizare a sancţiunilor UE împotriva băncii centrale a Rusiei din cauza războiului generat în Ucraina.
Importatorii de gaze din Polonia şi Bulgaria, care au refuzat să se înscrie în schema Kremlinului, au fost deconectaţi miercuri de la reaţeaua de gaze ruseşti, o decizie pe care Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a descris-o ca fiind echivalentă cu un şantaj.
Bruxelles-ul s-a străduit să contracareze cerinţele Moscovei: comisia a emis îndrumări tehnice oficiale care admit că ingineria financiară concepută de Kremlin ar putea fi „conformă cu sancţiunile” în anumite condiţii. Aceasta ar avea ca rezultat ca Rusia să poată accesa în continuare venituri semnificative din gaze pentru a-şi susţine moneda şi economia, au spus statele membre şi oficialii UE.
Consilierii comisiei au ajuns la concluzia că orice mişcare a UE de a impune sancţiuni împotriva Gazprombank – care ar fi cea mai rapidă modalitate de a înlătura lacuna – ar putea pune în pericol întregul mecanism de plată existent pentru gazul rusesc, ducând la o încetare catastrofală a livrărilor către bloc.
Mişcarea Rusiei de a întrerupe aprovizionarea cu gaze către Bulgaria şi Polonia a fost totuşi o provocare, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv al comisiei. „Este important să păstrăm unitatea UE în această privinţă şi, aşa cum a spus preşedintele von der Leyen, nu ar trebui să cedăm la acest tip de şantaj”, a spus el.
OMV a declarat că a analizat cererea Gazprom privind metodele de plată în lumina sancţiunilor UE şi că lucrează la o soluţie conformă cu sancţiunile.
Vicecancelarul german şi ministrul economiei, Robert Habeck, a declarat miercuri că mecanismul de plată rusesc este „calea pe care UE ne-a trasat-o”.
„Mecanismul de plată rusesc este singura cale compatibilă cu sancţiunile şi, din câte înţeleg, companiile germane care o aleg sunt în conformitate cu contractele lor”, a declarat Habeck. „Majoritatea ţărilor UE adoptă această abordare.”
El a adăugat că, în urma unei vizite efectuate marţi în Polonia, a înţeles că Varşovia intenţionează să adopte o linie intransigentă faţă de Moscova. „Nu le este frică de un embargo”, a declarat vicecancelarul.