Gata! Gigantul energetic rus Gazprom nu mai livrează gaze naturale către Bulgaria și Polonia pentru că nu plătesc în ruble. Polonia nu dramatizează. Se descurcă fără gazele din Rusia. Are rezervele de energie bine depozitate, iar alimentarea pentru clienţi nu va fi întreruptă. Deși depinde în proporție de 90% de gazul rusesc, Bulgaria are și ea soluții. Grecia anunță că-i va oferi sprijin. Dar premirul bulgar acuza Rusia de santaj. Vedem cum stă România.

Unii văd cai verzi pe pereți, alții au stele în cap, Musk însă nu are nici una nici alta, el are păsări albastre care se rotesc în jurul său. Așa il vede publicația New York Times pe cel mai bogat om din lume după ce a cumpărat platforma Twitter. În desenele animate, acest artificiu apare atunci când personajul este lovit în cap. În realitate nu este diferit. Elon Musk a primit o Teslă în cap. Acțiunile companiei sale de EV-uri se devalorizează, iar compania pierde 125 de miliarde de $. Nu e puțin nici în jocul bogaților. S-a luat curentul din cauza restricților din Shanghai? Sau se confruntă miliardarul cu un val de neîncredere din partea acționarilor? Descoperim împreună la Ce Câștig Azi!?!

România pășește hotărât pe drumul independenței energetice. Cum? Prin amplasarea primului reactor nuclear de mici dimensiuni din Europa. Nuclearelectrica și americanii de la NuScale Power intră în parteneriat.  Sunt singurii care au primit autorizare în Statele Unite pentru minireactoarele nucleare pe care le produc.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

eMAG devine cel mai valoros brand românesc, cu o valoare de peste 1 miliard de euro, în clasamentul anual Brand Finance, cea mai mare firmă globală independentă de evaluare și strategie de brand. Compania poziționează pentru prima data România pe primul loc printer companiile din domeniul e-commerce. Potrivit Brand Finance, atât valoarea brandului, cât și veniturile continuă să crească.

Cine poartă grija oligarhilor ruși? O investigație a celor de la Financial Times scoate la suprafață răspunsul. Londra pare să să fie o spălătorie de bani pentru corupți. În perioada 2008 – 2016, cât a fost primarul Londrei, actualul premier Boris Johnson, visa să facă din orașul lui un business hub pentru oligarhi. Peste 80.000 de case și terenuri au proprietari anonimi în Londra. Ale cui să fie?

Conflictul din Ucraina , apreciază dolarul mai mult decît moneda europeană. Din ingredientele acestui raport care defavorizează moneda EURO este și incertitudinea energetică. Euro a ajuns la cea mai scăzută valoare în raport cu dolarul din ultimii 5 ani și există posibilitatea să încheie luna aprilie sub paritatea de acum 20 de ani, scrie Bloomberg.

Instituția Băiatului, acel om care știe să rezolve multe prin casă, este pusă în pericol de valul de IT-iști. Nu prin atacuri cibernetice, și nici prin practici neloiale. Pur și simplu am ajuns în punctul în care vrem să lucrăm de acasă, dar acasă nu mai are cine să ne repare situațile neplăcute. Un instalator poate câștiga într-o jumătate de oră cam cât câștigă un IT-ist în 5.

Deficitul bugetar a crescut la 15,7 miliarde de lei în primele trei luni din 2022 cu 7% faţă de perioada similară de anul trecut. Exprimat ca procent din PIB, deficitul a înregistrat o scădere cu 0,05 puncte procentuale, de la 1,24% din PIB la 1,19% conform ministerului de finanțe.