Grupul de supraveghere a drepturilor digitale Citizen Lab a anunţat că a avertizat oficialii britanici că dispozitivele electronice conectate la reţelele guvernamentale par să fie infectate cu software de spionaj de producţie israeliană, scrie Reuters.

Avertismentul priveşte inclusiv dispozitive electronice din cadrul biroului primului ministru şi al Ministerului de Externe.

Software-ul de spionaj este cunoscut sub numele de Pegasus, un produs al dealerului israelian de arme cibernetice NSO Group, potrivit unei postări pe blog publicată de Citizen Lab.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

“Confirmăm că, în 2020 şi 2021, am observat şi am notificat guvernul Regatului Unit cu privire la multiple cazuri suspecte de infecţii cu spyware Pegasus în reţelele oficiale din Marea Britanie”, se arată în postarea de pe blog.

Un purtător de cuvânt al NSO a declarat că acuzaţiile sunt “false şi nu ar putea fi legate de produsele NSO din motive tehnologice şi contractuale”.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat că “nu comentăm în mod obişnuit probleme de securitate”.

Citizen Lab a declarat că, în opinia sa, biroul premierului a fost vizat de clienţii NSO din Emiratele Arabe Unite, în timp ce hackingul de la Ministerul britanic de Externe a provenit din alte ţări, inclusiv Cipru, Iordania şi India.

Autorităţile cipriote “neagă categoric” orice implicare în această chestiune, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al guvernului, Marios Pelekanos.

“Cu toate acestea, pentru a evita orice alte speculaţii cu privire la o legătură cu Cipru, menţionăm că Guvernul Republicii Cipru, care se bucură de relaţii excelente cu guvernul britanic în toate domeniile, nu a fost niciodată abordat cu niciun fel de anchetă pe marginea subiectului în cauză de către autorităţile britanice relevante”, a spus el într-o declaraţie transmisă prin e-mail.

Purtătorii de cuvânt ai guvernelor Emiratelor Arabe Unite, Iordaniei şi Indiei nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Pegasus poate fi folosit pentru a pătrunde de la distanţă în iPhone-uri, oferindu-le clienţilor acces în profunzime la memoria telefonului vizat sau transformându-le în dispozitive de înregistrare.

Citizen Lab a găsit dovezi ale dispozitivelor britanice compromise prin monitorizarea traficului de internet şi a altor semnale digitale către serverele de spionaj care controlează Pegasus pentru diverşi clienţi NSO.

Citizen Lab este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai importante grupuri de cercetare a programelor spion din cadrul industriei de securitate cibernetică.

Activitatea de hacking legată de biroul premierului britanic a fost investigată de către Centrul Naţional de Securitate Cibernetică din Marea Britanie, unde tehnicienii au testat mai multe telefoane pentru a găsi programe malware, potrivit unui articol din New Yorker despre NSO Group publicat tot luni, însă concluziile nu au fost relevante.