Așa cum avertizase Banca Națională, am ajuns la o inflație de două cifre. După ce ajunsese la 8,5% în februarie, în martie a urcat la 10,2%, conform INS. Cele mai mari creșteri de prețuri față de aceeași perioadă a anului trecut, s-au înregistrat la gaze, combustibili și energie termică. BNR prognozează o inflație de 11,2% în cel de-al doilea trimestru al anului și de 10.2% în trimestrul 3.

Am discutat subiectul cu Andrei Buruiană, trainer financiar.

“Sigur că rata inflației are legătură și cu războiul din Ucraina, dar nu integral. Ideea este că influența războiului se reflectă asupra gazului în special, deci prețul gazului a crescut foarte mult, iar România este conectată la prețul gazelui prin Bursa de la Viena. Pe de altă parte, inflația ridicată din România nu provine doar din Ucraina, ea vine și prin importuri excesive din Uniunea Europeană. România este o țară cu un procent foarte mare al consumului PIB, undeva la 90% și, practic, o mare parte din acest consum vine din import.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Ideea este că dacă BNR menține cursul de schimb stabil, din păcate noi tot importăm inflație pentru că importăm bunuri și servicii mai scumpe din spațiul european. Ca exemplu, la martie 2022, inflația zonei euro a fost 7,5%.”, a declarat Andrei Buruiană, trainer financiar.