Când vine vorba de poluare, puțini iau în calcul construcțiile de clădiri. 11% din emisiile de carbon de pe întreaga planetă provin din ciment și alte materiale folosite în ridicarea zonelor rezidențiale sau de business, potrivit The Economist.
Advertisment
Există alternative la materialele clasice, cum ar fi bambusul, ciupercile sau cânepa sălbatică. Alt exemplu este reciclarea deșeurilor industriale. Firma Betolar din Elveția oferă o alternativă la ciment cu inteligență artificială și resturi care în mod normal ar ajunge la groapa de gunoi.
“Betonul este un material uimitor. Gândește-te ce face. Luăm o pudră gri pe care o amestecăm cu un agregat din piatră și cu nisip fin, amestecăm totul cu apă și obținem un material care, ca prin magie, se transformă în piatră.
Titlurile zilei
Marele consum de beton vine din China și Asia de Sud-Est. Am văzut în rapoarte că în 2 ani, China a folosit mai mult beton decât SUA în ultimii 10 ani. Sunt emisii de CO2 în cantități enorme.”, a povestit Christopher Cheeseman, profesor în Ingineria Resurselor Materiale la Imperial College London.
“Adunăm deșeuri industriale cum ar fi din producția de oțel și le combinăm cu soluții alcaline. Astfel putem să reducem emisiile de CO2 ale cimentului până la 80%. Prin folosirea deșeurilor, practic dăm o viață nouă acestor resturi care ar ajunge la groapa de gunoi, în mediul înconjurător.”, a povestit Jeni Kiventera, manager Betolar Ldt.
Toate acestea, însă, sunt soluții prea noi ca să fie adoptate rapid de piața construcțiilor. Dezvoltatorul Gabriel Focșeneanu construiește în România proiecte imobilare sustenabile, bazate pe alimentarea cu energie verde. Cu excepția lemnului sau a chirpiciului, nu există pe piața românească suficiente materiale de construcții prietenoase cu mediul.
“Acele case bătrânești din satele românești sunt făcute din material 100% regenerabil. Și în ziua de azi sunt beneficiari care își doresc să facă o astfel de casă. Costurile sunt mai mari, iar rezistența în timp este mai mică față de beton.
Ce putem noi să facem este să folosim puterea exemplului și să începem ușor, ușor cu mutarea de la o locuință care poluează atât ca construcție cât și pe perioada ei de viață, să ne îndreptăm către o locuință sustenabilă. Tehnologia este accesibilă privind o mai bună izolație și un sistem de încălzire, răcire, care să polueze absolut deloc. Putem să începem cu aceste lucruri.”, a declarat Gabriel Focșeneanu, dezvoltator.