Rusia nu e prietenă cu dolarul sau euro, dar Bitcoin mai are o șansă. Deputatul rus, Pavel Zavalny, a sugerat că țările prietene ar putea plăti pentru gazul rusesc în Bitcoin. Țările care au aruncat cu sancțiuni în Rusia nu primesc nimic în continuare. Putin le consideră neprietenoase și le cere ruble. Pe gaz. Dar, s-ar putea lovi de un perete. Uniunea Europeană pare să fi găsit soluția prin care se poate decupla de la gazele rusești. Cei 27 de membri au dat mână liberă Comisiei Europene să achiziționeze și să stocheze la comun gaze naturale, lichefiate și hidrogen. Statele Unite promit să suplimenteze livrările de gaze lichefiate cu 15 miliarde de metri cubi, până la finalul anului
Advertisment
Putin trimite un val de rachete peste Ucraina și provoacă o explozie de furie în Vest. Toată lumea Occidentală condamnă atacul criminal lansat de liderul de la Kremlin. La noi, mediul corporate compune o perpectivă nuanțată a conflictului de la nord. Putin rămâne nebunul care vrea să distrugă pe toată lumea, dar Zelenski nu mai este eroul din primele zile ale atacului, ci sinucigașul care și-a distrus țara și poporul. Corporatiștii bucureșteni ar fi pus Ucraina în mâinile lui Putin, iar business-ul și economia ar fi mers în continuare, chiar dacă la un nivel mai scăzut, probabil.
Dar ar fi mers. “Apărarea ţării, cu tot ce implică acest lucru, nu este în fruntea listei corporatiştilor, cel puţin ai mei. Nimeni nu vrea să-şi sacrifice traiul, viaţa, familia pentru nişte sloganuri”. Este opinia lui Cristian Hostiuc, director editorial ZF. Dezbatem subiectul la „Ce câștig azi?”.
Titlurile zilei
Unii au noroc, alții pierd 99% din avere. Asta spune că pățit vicepreședintele Lukoil și președintele clubului de fotbal Spartak Moscova, Leonid Fedun. Avea 11,6 miliarde de dolari, a 16-a cea mai mare avere din Rusia. Și în timp ce el a pierdut aproape tot, primii 20 cei mai bogati ruși și-au sporit averile cu 14 miliarde de dolari, pe 24 martie, când au fost reluate tranzacțiile pe Bursa de la Moscova.
Invazia Rusiei în Ucraina a venit cu cheltuieli istorice. Business Insider face calculul la finalul primei luni de conflict. Ucraina a primit un sprijin fără precedent pentru o țară străină, din partea Uniunii Europene și a Statelor Unite. Ursula von der Leyen a pregătit încă din primele zile de război un ajutor militar de 500 de milioane de euro. Vedem mai târziu bilanțul cheltuielilor pentru susținerea Ucrainei și pierderile Rusiei.
Ucraina lansează campania „Meta History: Museum of War”, o colecție de imagini digitale, ce reprezintă avioane de război, explozii și capturi de ecran ale știrilor cu privire la conflict.
Asta vine ca o completare a strângerii de fonduri în cripto, unde Kievul a adunat deja peste 65 de milioane de dolari. Fiecare NFT marchează câte o zi diferită a conflictului.
Pentru prima dată sunt publicate oficial veniturile conducerii celei mai mari companii din România: Christina Verchere, CEO Petrom, are un salariu de bază de 34.500 de euro lunar. În 2021, bonusurile şi acordarea de acţiuni au adăugat circa 1,1 mil. euro, până la un pachet salarial brut de 1,5 mil. de euro. Alina Popa, CFO şi membru al directoratului Petrom, a avut anul trecut un salariu de bază de 23.000 de euro lunar. Cu tot cu bonus, a ajuns la un salariu de 587 de mii de euro în 2021.
50% din dividendele Nuclearelectrica și Romgaz vor reveni statului, iar cealaltă jumătate vor fi folosite pentru investiții, anunță premierul Nicolae Ciucă. Este o măsură prin care Guvernul urmărește să protejeze cetățenii în fața creșterii prețurilor la energie și gaze, spune el. Compania Romgaz, deținută în proporție de 70% de Ministerul Energiei, şi-a bugetat pentru 2022 venituri din exploatare de 12,3 mld. de lei şi un profit net de 1,73 mld. lei.
Statele Unite se tem de anti-virușii rusești. Compania de securitate cibernetică Kaspersky intră pe lista entităților care atentează la siguranța națională, listă dominată de companii de telecomunicații din China. Măsura face parte din strategia Comisiei Federale Americane de Comunicații de a consolida rețelele de comunicație în fața pericolelor pentru siguranța națională. Kaspersky, cea mai mare companie privată de securitate cibernetică din lume, spune că este dezamăgită de acțiunea americanilor.