Conflictul Rusia-Ucraina creează tensiuni pe piețele financiare și incertitudine cu privire la redresarea economiei globale. O arată un studiu Coface, companie de ana­liză ce activează în domeniul asi­gur­ă­rilor de credit. Coface estimează o inflație suplimentară de cel puțin 1,5 puncte procentuale în 2022, care, împreună cu scăderea așteptată a investițiilor în afaceri și a exporturilor, va determina o scădere a PIB-ului cu aproximativ un punct procentual. Ce sectoare economice sunt afectate de conflictul Rusia-Ucraina și cât de mari sunt pierderile, afli la „Ce câștig azi?”.

Până atunci, te întreb: crezi că dacă Rusia și Ucraina ar fi fost conduse de femei, s-ar mai fi ajuns la un conflict? COO-ul Meta, Sheryl Sandberg, susține ferm că NU. Ba mai mult, dacă jumătate dintre țările lumii ar fi conduse de femei, „lumea ar fi mai sigură” și ”mult mai prosperă”, adaugă ea. Pe ce se bazează când spune asta, afli în câteva momente.

Și… viitorul taxiurilor se schimbă. Cea mai mare companie de avioane de business, NetJet, cumpără 150 de mașini electrice Lilium cu decolare verticală. Scopul? Vrea să faciliteze transferul de la aeroporturi, către centrele orașelor. Mașinile sunt premium și au câte 4 sau 6 locuri. Unde și când vei putea călători cu Lilium, afli imediat. Adi, ție ce ți-a atras atenția în business astăzi?

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Eu mă întorc la conflictul dintre Rusia și Ucraina. Am tot vorbit în ultimele zile despre sancțiunile impuse Rusiei, dar Putin primește în continuare 285 de milioane de dolari pe zi de la țările europene pentru petrolul pe care îl exportă, arată analiza institutului de cercetare a pieței Transport and Environment. O sumă considerabilă dar nu suficientă pentrru a acoperi cheltuielile de război ale Rsuiei care se ridică la 500 de milioane de dolari pe zi. Ce impact poate avea renunțarea Europei la petroulul rusesc? Răspunsul îl afli imediat de la Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.

Petrolul și gazele rusești rămân călcâiul lui Ahile al Europei. De care ne putem deconecta dacă proiectele cu energie verde și investițiile către acest sector încep să se miște într-un ritm accelerat, spune Frans Timmermans, vicepresedintele executiv al Comisiei Europene. Despre cele mai importante investiții de care acest sector are nevoie în momentul de față, la nivel european discutăm imediat.

Dar până ne deconectăm noi de la Rusia, se va deconecta Rusia de la restul lumii. În următoarele două zile, Putin plănuiește să deconecteze întreaga țară de la internetul global. Astfel elimină și ultima sursă de informație a cetățenilor ruși, anunță NEHTA TV și surse de la Pentagon. Vom dezbate toate aceste subiecte în câteva momente, aici, la Ce câștig azi. Hai să începem!