Un număr de 600 de companii din Rusia sunt înregistrate în România, arată datele de la Registrul Comerţului, însă, pe lângă acestea, multe din afacerile rusești de la noi nu figurează ca investiţii directe ruseşti, pentru că sunt controlate de firme înregistrate în Olanda, Germania, Elveţia sau în alte ţări.

De exemplu, Petrotel Lukoil, rafinăria de la Ploiești, cu afaceri de 5,8 miliarde de lei în 2019, apare în datele oficiale drept cea mai mare companie cu capital majoritar elvetian din România. Ruşii sunt prezenţi, în mod indirect, şi pe piaţa locală a construcţiilor, prin compania de origine austriacă Strabag, unde magnatul rus Oleg Deripaska controlează aproape 20% din acţiuni. Strabag deţine însă și pachetul majoritar al Societăţii Companiilor Hoteliere Grand, care operează hotelul JW Marriott.

Am discutat despre acest subiect cu Dana Ciriperu, redactor-șef adjunct la Ziarul Financiar.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

“Principalul motiv pentru care se înregistrează aceste firme în “paradisuri” fiscale este minimizarea taxelor pe de o parte, dar pe de altă parte este protecția investitorilor și chiar confidențialitatea lor.

Strabag este un exemplu care ne arată chiar în zilele acestea ce se întâmplă și cât de mult influențează actualul context politic deciziile economice. Pentru că, pentru prima dată, grupul austriac Strabag și-a publicat, într-un comunicat de presă postat pe site, structura acționariatului tocmai pentru a încerca să protejeze afacerea grupului de faptul că magnatul rus Oleg Deripaska se află printre acționari, cu un pachet minoritar, ce-i drept, dar este acolo în structura acționariatului.

Strabag condamnă războiul la fel cum o face și un alt grup prezent în România, Lukoil, care, din nou, nu apare în statisticile oficiale ca firmă cu capital rusesc. De aici și numărul redus de firme cu capital rusesc în România și ponderea, relativ mică, e sub 100 de milioane de euro capitalul oficial adus de ruși în România.

Ideea aceasta de a veni prin intermediul unor offshore-uri înregistrate în Elveția, Olanda, Cipru, nu e caracteristică doar investitorilor din Rusia. E caracteristică companiilor multinaționale. Multe dintre cele mai mari companii prezente și în momentul de față în România sunt cu acționari înregistrați în Olanda, de exemplu. Olanda care este, practic, pe datele oficiale de la Registrul Comerțului, și cel mai mare investitor străin din România.”, a declarat Dana Ciriperu, redactor-șef adjunct la Ziarul Financiar.