Momentul recoltarii este o decizie ce tine de echilibrul dintre zaharurile acumulate in struguri, aciditate, gradul de coacere al aromelor si taninurilor si este strans corelata cu stilul de vin dorit a fi produs.
Sunt cazuri cand o prognoza de ploi abundente, ce pot dilua semnificativ aromele strugurilor sau chiar distruge cum e cazul unei grindine, fac ca recoltarea sa fie imediata pentru a nu compromite recolta.
Advertisment
Recoltarea poate fi mecanizata sau manuala, cu remarca ca strugurii din care se produc vinurile premium pot fi recoltati prin oricare din aceste metode. Decizia pentru care metoda opteaza viticultorul tine mai degraba de topografia plantatiei, sistemul de conducere al vitelor, disponibilitatea fortei de munca si costul aferent acesteia.
Recoltarea mecanizata se face cu o masina specializata care scutura trunchiul vitei de vie prin vibratie si recolteaza doar boabele, lasand ciorchinii pe vita. Se intelege, ca doar vitele ai caror lastari sunt condusi pe sarme orizontale sau cele cu cordon unilateral sau bilateral se preteaza a fi recoltati mecanizat. Acest sistem este rapid, eficient, poate recolta pe timpul noptii cand e mai racoare, reducand astfel costurile aferente energiei electrice pentru racirea strugurilor inainte de fermentatie. Sistemul are si dezavantaje: nu se poate recolta pe plantatii situate pe pante abrupte, nu se poate face o selectie a boabelor la recoltare, in sensul ca vom avea in bena si struguri necopti, mucegaiti, frunze, etc.
Titlurile zilei
Recoltarea manuala permite o selectie a ciorchinilor la recoltare, lasand pe vita pe cei care sunt necopti sau mucegaiti, se preteaza a fi facuta pe pante abrubte insa este mai lenta si mai costisitoare ca pret. Anumite stiluri de vin cum ar fi sampaniile, sau vinurile dulci obtinute din struguri afectati de mucegaiul nobil se produc exclusiv din struguri recoltati manual.
Noroc, pe saptamana viitoare.