Solul din plantatia de vita de vie inseamna tipul de pamant, structura si compozitia lui, aspecte care influenteaza direct calitatea strugurilor si implicit a vinului.

Simplist, vorbim de o roca de baza in adancime (vita are radacini ce pot ajunge si la cativa metri) si un strat superficial ce provine din roca de baza si din depunerile ce au avut loc in timp peste aceasta.
Roca de baza da numele solului (calcaros, ardezie). Stratul superficial este format din fragmente de roca de diferite dimensiuni, materie organica (humus) si nutrienti.
Dimensiunea particulelor este deosebit de importanta:
Particule de nisip au dimensiunea cea mai mare si excelente calitati de drenare a apei dar slabe in ce priveste retinerea acesteia.
Particulele de argila sunt cele cu dimensiunile cele mai mici iar solul argilos are proprietati foarte bune de retentie a apei si a nutrientilor.
Cele mai bune soluri sunt cele unde exista amestec de particule de diferite dimensiuni.

Humusul provine din descompunerea de materie vegetala sau animala, este bogat in nutrienti cu excelente capabilitati de retentie a apei.

Titlurile zilei

Averile miliardarilor cresc accelerat
CE URMEAZĂ PE BVB?
Memecoins exploatează tragedia lui Charlie Kirk
Aurul scade cu 0,5% la 3.671 dolari pe uncie
DRUID AI OBȚINE 32 MIL. DOLARI FINANȚARE

Nutrientii sunt elemente cum ar fi azot, fosfor, potasiu care se dizolva in apa din sol. Vita le consuma in timp, de aceea periodic se fac lucrari de fertilizare a solului.
Solurile bogate in humus si nutrienti stimuleaza vigoarea vitei, vita produce lastari si frunze si nu se concentreaza pe coacerea strugurilor.

Solul “ideal” e relativ sarac in nutrienti, are o atat o capacitate buna de drenare a apei dar si de retentie a acesteia pentru a asigura un aport hidric corespunzator vitei pe perioada sezonului vegetativ. Dupa cum stim, vita are nevoie de apa in perioada initiala sezonului vegetativ si de un usor stres hidric in timpul coacerii strugurilor.

Noroc, ne auzim saptamana viitoare