• Prețurile la sucul de portocale, cafea și zahăr scad, dar reducerea ajunge mai târziu la rafturi, scrie o analiză XTB.
  • Creșterile prețurilor la carne, în special porc și vită, sunt rapide și se reflectă rapid în prețuri.
  • Factori geopolitici și tarifele energetice cresc costurile la carne.

Prețurile la produsele esențiale pentru micul dejun, cum ar fi sucul de portocale, cafeaua și zahărul, încep să scadă, iar consumatorii observă în curând scăderi la raft, potrivit unei analize XTB.

În iunie, prețul sucului de portocale scade cu aproape 24% din cauza unei cereri reduse și a unei recoltări mai bune în Brazilia. De asemenea, cafeaua și zahărul înregistrează scăderi de 10%, respectiv 9%. Deși modificările sunt mici, ele devin vizibile în magazine într-un interval de 2 până la 6 luni, în funcție de stocurile disponibile.

Creșterea prețurilor la carne de porc și vită se datorează costurilor mai mari și cererii sezoniere

În schimb, prețurile la carne, în special la porc și vită, continuă să crească, cu o majorare de 8,7% la carnea de porc și 5% la carnea de vită în iunie.

Titlurile zilei

Averile miliardarilor cresc accelerat
CE URMEAZĂ PE BVB?
Memecoins exploatează tragedia lui Charlie Kirk
Aurul scade cu 0,5% la 3.671 dolari pe uncie
DRUID AI OBȚINE 32 MIL. DOLARI FINANȚARE

Creșterile rapide în acest segment se datorează costurilor mai mari de producție și transport, iar cererea mare în sezonul estival agravează situația. Geopolitica și tarifele energetice sunt principalele cauze ale acestor creșteri, iar eventualele tarife comerciale suplimentare pun presiune suplimentară asupra prețurilor.