Primul lucru luat in considerare legat de fereastra de consum al vinului este daca acesta face parte din categoria vinurilor care se preteaza pentru invechire, aspect pe care l-am descris intr-un episod anterior.
Daca vinul este fructat cu o aciditate si un nivel de taninuri mici, cu siguranta face parte din vinurile “de consumat acum, nu se preteaza la invechire”.
Daca vinul si-a pierdut din prospetime, are o aciditate si nivel de taninuri mici , iar notele de fructe proaspete (aromele primare) aproape au disparut spunem despre vin ca deja este “prea vechI”.

Vinurile cu aciditate si taninuri ridicate , niveluri mari de concentratie si intensitate aromatica se preteaza pentru invechire. Trebuie sa ne imaginam cum va evolua vinul in timp, iar acest lucru se dobandeste cu exercitiu si experienta acumulata in timp.
In timp, notele de fructe proaspete se transforma in fructe uscate, deshidratate, note de pamant si condimente, taninurile se inmoaie si devin mai matasoase. Taria alcoolica nu se modfica in timp iar aciditatea si zaharul rezidual sufera modificari minore desi, in cazul vinurilor dulci pe masura ce se invechesc devin mai seci.
Cu aceste reguli in minte facem o predictie despre cum credem ca va evolua vinul in timp.

Astfel daca aromele primare din vin domina, sunt acompaniate discret de arome secundare si ceva tertiare, vinul are aciditate si structura tanica ferma, atunci putem concluziona ca vinul este bun de consum acum dar are si potential de invechire.
In conditiile de mai sus in care totusi simtim ca aromele secundare nu sunt complet integrate si ca vinul este departe de a-si arata valoarea il putem considera ca find “prea tanar” si va trebui sa avem rabdare cu el, bineinteles daca mai avem o sticla disponibila.

Titlurile zilei

Averile miliardarilor cresc accelerat
CE URMEAZĂ PE BVB?
Memecoins exploatează tragedia lui Charlie Kirk
Aurul scade cu 0,5% la 3.671 dolari pe uncie
DRUID AI OBȚINE 32 MIL. DOLARI FINANȚARE

Continuam saptamana viitoare.