Avem nevoie de IT-iști! Acesta este strigătul Ucrainei, care mută bătălia și în online. Țara cere IT-iști voluntari care să atace cibernetic 31 de entități rusești, inclusiv agenții guvernamentale, infrastructură critică, bănci, popularul motor de căutare și portal de e-mail rusesc Yandex și gigantul energetic Gazprom.

Vă reamintim că deja de 4 zile unele site-uri rusești nu sunt accesibile. Mergem acum la Gabriel Cîrlig, specialist în securitate cibernetică.

“În primul rând aș vrea să adaug că ei nu sunt primii care au apelat la asemenea tactici. Rusia încă de ani buni își outsource-ează, aș spune, armata de hackeri. Sunt foarte mulți criminali, am putea să le spunem chiar bande de crimă organizată care operează în spațiul cibernetic și, cumva, beneficiază de protecția informală a autorităților ruse. Așa că și Ucraina, am putea spune, încearcă să își externalizeze această problemă, încearcă să adune tineri cu talente pentru a apăra spațiul cibernetic de atacuri.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Până acum au picat cam 20 de site-uri mari de la ei: kremlin.ru, government.ru. Au apărut niște unelte pe care oricine le poate folosi pentru a ține respectivele site-uri la pământ.

La suprafață am putea spune că și-au atins scopul, însă până când nu vor putea să dea niște atacuri asupra infrastructurii critice cum, de fapt, și Rusia face de o lună și jumătate […], nu putem să spunem că are succesul scontat.”, a povestit Gabriel Cîrlic, specialist în securitate cibernetică.