- Restaurantul Next din Chicago creează un meniu AI, scrie The New York Times.
- Tot mai mulți bucătari încep să folosească AI-ul pentru idei culinare și combinații de ingrediente.
- Deși unii chefi rămân reticenți, alții văd în AI un instrument creativ care complementează, nu înlocuiește, intuiția umană.
În 2026, restaurantul Next din Chicago servește un meniu de nouă feluri, conceput nu de bucătari reali, ci în mare parte de ChatGPT, conform The New York Times.
Advertisment
Fiecare fel este atribuit unui bucătar fictiv, precum „Jill”, un personaj inventat de chef-ul și coproprietarul Grant Achatz.
AI-ul intră în bucătărie
Deși restaurantele adoptă deja AI-ul pentru sarcini operaționale precum programarea sau gestiunea stocurilor, puțini bucătari îl folosesc în mod creativ. Jenner Tomaska și Ned Baldwin, folosesc AI-ul pentru a genera idei de preparate sau a explora ingrediente noi.
Titlurile zilei
Deși unii bucătari, precum Dominique Crenn, rămân sceptici și cred că bucătăria trebuie să rămână o experiență umană, alții văd în AI un partener util care stimulează creativitatea și sparge blocajele, nu un înlocuitor al experienței, ci un colaborator nou, cu răbdare infinită.