Suntem în fața unui meniu sau raft de vinuri și citim, citim, citim… o lume complicată?
Păi să o simplificăm. Vinurile se împart în 3 tipuri/categorii principale:
Advertisment
Vinurile liniștite reprezintă majoritatea vinurilor de pe raftul magazinelor. Sunt vinurile ale căror tărie alcoolică variază între 9 – 15% abv.
De ce 15% abv? Fiindcă dincolo de acest prag drojdiile mor și nu mai are cine să continue fermentația alcoolică.
Denumirea unui astfel de vin se poate face fie în funcție de varietatea de struguri folosită, fie în funcție de zona de unde provin strugurii.
Astfel, când spunem că am băut un Pinot Grigio sau un Sauvignon Blanc facem referire la un vin liniștit obținut din varietatea de struguri respectivă.
Când vorbim însă de un Chianti sau un Sancerre, facem referire la o regiune vitivinicolă din Italia sau Franța, de unde provin strugurii.
Vinurile spumante – reprezintă acel tip/categorie de vinuri la care CO2 (altminteri un produs rezidual al fermentației alcoolice în cazul unui vin liniștit) este captat și dizolvat în vin, creând bulele. Sunt vinurile perfecte pentru a sărbători, a le face cadou, sau a te bucura pur și simplu tu.
Titlurile zilei
Exemple: Șampania, Cava, Prosecco, fiecare din ele având un profil aromatic diferit în funcție de varietățile de struguri folosite, locurile de unde provin strugurii, precum și metoda de producție.
Mare atenție: Nu le confundăm cu vinurile spumoase care, deși au bule, se obțin prin „injectarea” de CO2 într-un vin de bază (asemănător sifonului, pentru cunoscători).
Vinurile fortifiate sunt vinuri obținute prin adăugarea de alcool și, în majoritatea cazurilor, prin retenția zahărului rezidual. Adică sunt vinuri preponderent dulci, dar există și variante seci. Caracterul acestor vinuri vine aproape exclusiv din zona de maturare.
Exemple de vinuri: vinurile de Porto, Sherry-urile, vinurile de Madeira sau VDN (Vin Doux Naturels) din Franța.
Și continuăm…..