- SEC: Majoritatea monedelor stabile nu-s valori mobiliare.
- Bitcoin scade cu 9% in ultimele 24 de ore, la 75.000 $.
- Ethereum scade cu 18% in ultimele 24 de ore, ajunge la 1.450 $.
SEC clarifică: majoritatea monedelor stabile nu sunt valori mobiliare. Adică fix cele care sunt „concepute pentru a menține o valoare stabilă în raport cu dolarul american și sunt susținute în totalitate de active deținute într-o rezervă care sunt considerate cu risc scăzut”.
Advertisment
Clarificarea vine în timp ce sectorul de stablecoins așteaptă ca Congresul SUA să adopte o legislație cu privire la piața cripto. În același timp, piața cripto resimte și ea efectul tarifelor lui Trump. Bitcoin scade la 75.000 de dolari, -10% în ultimele 24 de ore, în timp ce Ethereum scade până la 1.450 de dolari, minus 20 de procente în ultimele 24 de ore.
Ce spune Marius Stanciu, partener, Buju Stanciu și Asociații, pentru Aleph Business?
Ce înseamnă pentru piața cripto faptul că SEC clarifică faptul că majoritatea stable coin-urilor nu sunt valori mobiliare?
„În primul rând, devin mai stable, cum le spun și numele, pentru că în America am avut mereu acest dubiu. Se aplică un test, pentru a se determina de către Security Exchange Commission dacă un asset este sau nu valoare mobiliară. Practic, în acest moment, SEC a stabilit foarte clar că dacă cineva cumpără USDT, USDC sau alte stable coin-uri care sunt legate de o monedă fiat, nu face asta în scop de investiție. Acum, David Sacks, cumva, a anunțat recent faptul că vor veni și cu reglementări pe partea asta. Nu vor veni probabil în stilul european, foarte detaliat, cum avem noi în MICA.
Titlurile zilei
Există probabilitatea ca Statele Unite să abordeze o reglementare foarte echilibrată și nu foarte detaliată, pentru că, așa cum știm, vor să facă capitala cripto a lumii în SUA. Ce trebuie să avem în vedere este faptul că a venit SEC și a spus acum că aceste stable coin-uri nu sunt valori mobiliare, dar nu înseamnă că nu există posibilitatea ca peste ceva timp să se răzgândească. SEC-ul actual a spus că, dând perspectiva lui, tranzacționarea cu aceste tipuri de active nu reprezintă tranzacționarea cu instrumente financiare. Dacă peste 4 ani se va schimba perspectiva în urma alegerilor, există o șansă să vedem iar stable coin-urile fiind văzute ca instrumente financiare, cum de fapt au fost văzute până acum”, spune el.
Joi și vineri Bitcoin s-a ținut foarte bine, dacă luăm în calcul că mai toate activele au scăzut după anunțarea tarifelor lui Trump. Dar vine weekendul și Bitcoin scade, 10% în ultimele 24 de ore, la 75.000 de dolari, evident, în același timp cu bursele din ASIA. Crezi că e sau că poate deveni Bitcoin un hedge al investitorilor?
„Acum, există această narațiune a activului refugiu care ar fi Bitcoin. Este foarte greu de zis cumva. E clar că ne îndreptăm spre Bitcoin ca un aur digital. Foarte mulți oameni spun asta. În schimb, aceste scăderi foarte bruște sunt un contraargument, cumva, la această narațiune de refugiu, pentru că nu poți să spui că te poți compara cu aurul sau cu alte metale prețioase. Dacă ai un preț care fluctuează, vineri ai o anumită valoare, iar luni scade cu 10%. Este mult prea multă instabilitate pentru ca investitorii chiar să-și plaseze banii pe termen lung. Cred că Bitcoin nu poate deveni acest refugiu, doar în momentul în care, pe de-o parte, vom avea reglementări mai clare. Pur și simplu vom știi, în majoritatea jurisdicțiilor lumii, cum este tratat Bitcoinul.
De exemplu, vom avea majoritatea autorităților financiare care să spună că nu este un activ financiar, ci este un asset precum aurul. Iar, în al doilea rând, în momentul în care vom avea mai mulți jucători instituționali, pentru că, dacă ai fonduri de investiții, dacă ai fonduri suverane care investesc în ETF-uri sau direct în Bitcoin, în momentul acela această stabilitate este cumva intrinsecă. Nu vom mai avea situații în care, de la o zi la alta, să ai scădere de 10% sau fluctuații, că poate să fie și în sus. Și, în momentul acela, investitorii chiar vor vedea Bitcoinul ca o monedă de refugiu sau ca un asset în care își pot plasa banii pentru vremurile care sunt volatile precum cele de acum”, adaugă el.