• Daniel Niță, cripto trader: BTC poate beneficia de tarife.
  • Grok spune că BTC ar putea profita de pe urma acestor tarife.
  • Grok spune că tarifele pot stimula BTC pe termen scurt, scrie ZF.
  • Bitcoin scade cu 1% în ultimele 24 de ore, până la 83.000 $.

Noile tarife anunțate de Donald Trump asupra bunurilor și serviciilor importate în Statele Unite ar putea fi benefice pentru Bitcoin, spune Daniel Niță, cripto trader. Comerțul global între țări ar putea fi din ce în ce mai dificil de realizat prin dolar, iar asta ar putea duce la soluții adiacente precum Bitcoin, monede stabile sau alte criptomomede, spune el, idee ce este reiterată și de Larry Fink, CEO-ul BlackRock, care spune că dolarul ar putea pierde statutul de monedă de rezervă mondială în fața activelor digitale, precum Bitcoin, în scrisoarea să anuală către acționari. Asta dacă deficitele continuă să crească și dacă datoria SUA nu e ținută sub control. Iar inteligența artificială are o părere similară, scrie ZF.

Ce spune Marius Stanciu, partener la Buju Stanciu & Asociații, pentru Aleph Business?

Este piața cripto afectată de tarifele anunțate de Trump?

„E o întrebare la care, adevărul e că, nu știe nimeni. Sunt mai multe teorii care se lansează în piață, trăim vremuri incerte, asta este clar. Suntem în acel moment în care nu știm dacă Bitcoin va deveni în sfârșit o monedă de refugiu cumva. Mulți spun că este aurul digital. Ceea ce vedem este că este influențat pe termen scurt de acest război tarifar.”

Bitcoin scade, de obicei, când economia nu merge foarte bine. Acum, ce aș evidenția este că, deși sunt multe necunoscute, răspunsul va fi unul dat de un avocat, pentru că va depinde la ce tipuri de criptoactive ne uităm. Dacă ne uităm la Bitcoin, Doge, XRP – acele criptoactive pentru care statul american a creat o rezervă strategică – foarte probabil, pe termen lung, aceste criptoactive vor deveni chiar un refugiu și ne uităm la ele ca fiind cumva un hedge împotriva acestei incertitudini, inclusiv asupra inflației care poate fi generată de către un război tarifar. Cred că, în schimb, dacă ne uităm la criptoactive precum memecoin-uri sau alte coin-uri mai puțin cunoscute, toată această incertitudine cel mai probabil le va afecta. Cam acestea sunt predicțiile.

Titlurile zilei

BET CREȘTE CU 2,4% ÎN 2025
CHISĂLIȚĂ E NOUL PREȘEDINTE ROMGAZ
BET CREȘTE CU 0,3% MARȚI
CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
LYFT CUMPĂRĂ FREE NOW pentru 175 mil. €
CE URMEAZĂ PENTRU 3DINBOX ÎN 2025?

Ce înseamnă un război tarifar? Înseamnă un război în care fiecare națiune devine mai conservatoare și, practic, creșterea economică pe termen scurt și mediu, probabil, încetează sau scade semnificativ. Ori, în momentul în care populația, investitorii nu mai au atât de multe resurse financiare, este clar că aceștia se vor îndepărta de investiții riscante – memecoin-uri sau, cum spuneam, criptoactive mai puțin cunoscute – și se vor orienta spre asset-uri de refugiu: că vorbim de aur, că vorbim de anumite tipuri de mărfuri. Și, într-adevăr, s-ar putea să vedem Bitcoin-uri sau alte criptoactive cunoscute, precum Ethereum sau XRP, devenind aceste active de refugiu.”, spune el.

Conflictul tarifar e în desfășurare. Urmează unul valutar?

„Întrebarea este corectă și nu cred că are cineva răspuns. Pentru lumea crypto, în general, a venit momentul să stabilească foarte clar ce vrea să facă cu aceste criptoactive. De exemplu, pentru Bitcoin – că acesta este exemplul cel mai bun – trebuie să ne dăm seama sau să hotărâm ce vrem să facem cu el.
Nu poate fi și rezervă strategică, nu poate fi asimilat ca un aur digital și, în același timp, să vorbim de Bitcoin ca o potențială monedă tranzacțională, precum dolarul, să ia locul dolarului ca un fiat. Trebuie noi, ca societate sau ca societăți în lume, să ne dăm seama ce vrem să facem cu aceste criptoactive.
Și probabil acest război tarifar pur și simplu va accelera acest proces. Există probabilitatea ca dolarul să nu mai reprezinte moneda globală, cumva. Și atunci, țările care sunt afectate de acest război tarifar, mai ales cele cu o competitivitate economică mai mică, să se uite la alternative. Pentru că, așa cum spunea și domnul Georgescu mai devreme, practic prin dolar, Statele Unite de multe ori și-au exportat inflația.
Practic, toți plătim inflația americană prin faptul că trebuie să cumpărăm dolari, având în vedere că dolarul este moneda globală prin care se face comerț.

„E posibil ca, pentru anumite țări, să nu mai aibă sens economic să facă acest lucru și, atunci, să caute alternative. Știm de inițiativa BRICS – vorbesc de o monedă pe care vor să o creeze la comun, vorbeau chiar de o monedă digitală. Știm că China vrea să-și facă un yuan digital. Există o probabilitate ca, pe termen scurt, criptoactive precum Bitcoin, pentru economiile mai puțin competitive, să fie o alternativă fezabilă în relațiile de tranzacționare pe care le au”, adaugă Marius Stanciu.