• DN AGRAR Group dezvoltă o fermă de vaci la Straja și două fabrici de compost, în contextul creșterii cererii pentru îngrășăminte organice și tranziției ecologice la nivel european, scrie ZF.
  • Compania accelerează producția de lapte și adoptă energie verde, cu o creștere anuală de peste 10% a livrărilor și instalarea de panouri solare prin fonduri PNRR.
  • Cu o strategie până în 2030 și o viziune pe termen lung, DN AGRAR urmărește extinderea pe piața principală a BVB și mizează pe factori structurali globali precum creșterea populației și criza alimentară.

DN AGRAR Group investește aproximativ 40 de milioane de lei într-o fermă de vaci situată în localitatea Straja, în apropierea orașului Alba Iulia. Ferma adăpostește 5.000 de animale. În paralel, compania dezvoltă o fabrică de compost cu o capacitate de producție de 7.000 de tone de îngrășământ organic. În 2025, construiește o a doua unitate de acest tip, în contextul unei cereri tot mai mari de pe piață, scrie ZF.

Grupul face tranziția către îngrășăminte organice

Peter de Boer, membru al Consiliului de Administrație și Director de Strategie & IR al DN AGRAR, declară în cadrul conferinței ZF Capital Markets Summit 2025 că Europa reduce importurile de îngrășăminte chimice din Rusia și că în Uniunea Europeană se poartă o dezbatere cu privire la tranziția verde. În acest context, îngrășămintele organice capătă o importanță din ce în ce mai mare în agricultură. Din acest motiv, compania investește strategic în acest sector și construiește a doua fabrică de compost în cursul acestui an, cu scopul de a dubla capacitatea de producție anul viitor.

Care este impactul crizei din Ucraina?

De Boer subliniază că explozia prețurilor la îngrășămintele chimice după declanșarea crizei din Ucraina susține direcția strategică a companiei. Prețul laptelui fluctuează cu aproximativ 20% de la un trimestru la altul, ceea ce îngreunează menținerea unei traiectorii constante de creștere, mai ales pe piața bursieră. Cu toate acestea, DN AGRAR accelerează producția de lapte: livrările cresc cu 14% în prezent, iar compania estimează o creștere de cel puțin 10% în cursul acestui an.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU IMM-URI?
BNR RĂMÂNE PRUDENTĂ
Prețul petrolului crește cu peste 1%
China promite să lupte până la capăt împotriva SUA
În februarie 2025, cifra de afaceri din retail scade cu 1%
GREENBRIER ÎNCHIDE FABRICA DIN ARAD

Care sunt finanțările europene?

Compania investește 1,7 milioane de euro în instalarea de panouri solare pe trei dintre fermele sale, proiect cofinanțat în proporție de 60% prin fonduri PNRR. Tot 1,7 milioane de euro sunt direcționați și către construcția celei de-a doua fabrici de compost. Ambele proiecte beneficiază de finanțare parțială din partea Exim Bank și ING.

Care este viziunea pe termen lung?

În pofida unui context geopolitic complicat, Peter de Boer consideră că și crizele creează oportunități de aliniere strategică și de dezvoltare. El susține că planificarea pe termen lung este esențială și recomandă antreprenorilor o strategie pe cinci sau chiar șapte ani. Investițiile realizate de DN AGRAR se bazează pe perspective pe termen mediu și lung, precum creșterea populației, criza alimentară globală și schimbările climatice. Compania evită turbulențele de ordin politic sau mediatic și construiește o strategie solidă până în anul 2030. De Boer afirmă că investițiile se realizează cu un orizont de 10–20 de ani, fără influențe conjuncturale.

Care este performanța financiară?

În prezent, DN AGRAR Group raportează o cifră de afaceri preliminară, neauditată, de 175 de milioane de lei, în creștere cu 16% față de anul anterior. Grupul livrează aproximativ 63 de milioane de litri de lapte. Este listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București și are în vedere trecerea pe piața principală, în funcție de evaluarea viitoare a companiei.

Care este structura grupului?

DN AGRAR Group reprezintă cea mai mare fermă de bovine integrată din România, cu aproximativ 14.000 de animale și 7.000 de hectare de teren. Grupul include 11 firme și aproximativ 300 de angajați. Deține patru ferme: Prodlact – specializată în creșterea bovinelor de lapte, și fermele Cut, Lacto Agrar și Apold – dedicate producției de lapte de vacă și activităților agricole vegetale.