- Tichetele de masă și munca remote sunt cele mai apreciate beneficii ale angajaților.
- Majoritatea angajatorilor mențin sau cresc valoarea beneficiilor în 2025, potrivit eJobs.
- Puțini angajați cer beneficii personalizate, deși acestea influențează schimbarea jobului.
Beneficiile extrasalariale devin un element-cheie în atragerea și păstrarea angajaților. Potrivit unui sondaj realizat de eJobs, 83% dintre respondenți declară că primesc astfel de avantaje din partea angajatorilor, ceea ce confirmă rolul central al acestora în strategiile de retenție.
Advertisment
Care sunt beneficiile cele mai întâlnite?
Dintre avantajele oferite de angajatori, tichetele de masă se află în topul preferințelor, menționate de 81,6% dintre respondenți. Alte beneficii populare includ primele de sărbători (71,4%), abonamentele medicale (63,3%) și zilele libere suplimentare sau posibilitatea de a lucra remote (51%).
În sondaj se regăsesc frecvent decontarea transportului, petrecerile de echipă, voucherele sau tichetele cadou, abonamentele la sală, masajul la birou, masa de prânz asigurată și tichetele de vacanță.
Titlurile zilei
Care sunt beneficiile percepute ca cele mai valoroase?
Cele mai apreciate beneficii rămân tichetele de masă, abonamentele medicale, zilele libere suplimentare și munca remote. Angajații apreciază tichetele de vacanță, transportul decontat, tichetele cadou și accesul la săli de sport. Beneficiile financiare directe, cum ar fi primele sau bonusurile de performanță și sărbători, atrag un interes major, cu o rată de utilizare de 100%, percepute de angajați ca parte integrantă a salariului.
Care e dinamica ofertelor de beneficii din partea angajatorilor?
În 2025, 69,4% dintre angajatori afirmă că oferă același număr de beneficii ca în anul precedent, 22,4% adaugă beneficii noi, iar 8,2% le reduc. În cazul creșterilor, majoritatea (36%) afirmă că măresc valoarea pachetului cu până la 5%, 27% cuprind între 5% și 10%, iar 18% indică majorări între 10% și 20%.
Care e valoarea actuală a pachetelor?
În prezent, valoarea lunară a beneficiilor oferite se situează între 601 și 1.000 de lei în cazul a 36% dintre angajatori, între 201 și 600 de lei pentru 32%, și între 801 și 1.000 de lei pentru 22%. Totodată, 18% oferă beneficii care depășesc 1.000 de lei lunar. Pe de altă parte, 50% dintre angajați consideră că o valoare acceptabilă a beneficiilor ar trebui să depășească acest prag, în timp ce 40% se mulțumesc cu o valoare între 500 și 1.000 de lei.
Care sunt previziunile pentru 2026?
Chiar dacă ne aflăm abia la începutul celui de-al doilea trimestru, unii angajatori conturează deja schimbări pentru 2026: 12% preconizează suplimentări, 10% estimează reduceri, iar 22% decid să păstreze bugetul, însă îl optimizează prin înlocuirea beneficiilor nefolosite cu unele noi, mai relevante pentru angajați.
Care sunt strategiile de diferențiere în piață?
Printre beneficiile care pot transforma o companie într-un angajator dezirabil, angajatorii includ în topul preferințelor al 13-lea salariu pentru toți angajații, extinderea beneficiilor către membrii familiei și implementarea unei săptămâni de lucru de 4 zile, cu program redus la 32 de ore.
Pentru 65% dintre angajați, pachetul de beneficii reprezintă un aspect foarte important, iar 41% afirmă că un pachet consistent i-ar putea convinge să accepte o ofertă nouă de angajare și să părăsească actualul loc de muncă. Totuși, 46% declară că cer rareori beneficii adaptate nevoilor proprii, iar 37% nu fac acest lucru niciodată, din lipsă de încredere sau informare. Dintre cei care formulează cereri către manageri, doar 28% obțin beneficiile dorite.