• InvestWise e un chatbot care analizează companii publice.
  • A.I.-ul poate analiza orice companie listată pe bursele din SUA.
  • A.I.-ul aplică 8 criterii, precum profitabilitate sau forward P/E ratio
  • InvestWise oferă o notă companiei analizate.
  • InvestWise expune punctele forte și slabe ale companiei analizate.
  • InvestWise e dezvoltat de Cristi Tudorescu și David Maticu.

Un nou chatbot vine în lumea investitorilor. Invest Wise face o analiză pentru orice companie listată pe bursele din SUA. Aplică 8 criterii, precum profitabilitatea, creșterea anualizată a veniturilor și a profitului pe acțiune pentru următorii 3 ani sau forward price to earnings ratio.
Și oferă un punctaj, în funcție de datele publice ale companiei. Inclusiv o concluzie, cu puncte forte și puncte slabe. Scopul: să identifice acțiunile cu șanse mari să întreacă randamentul S AND P 500 în următorii ani. Invest Wise e dezvoltat de 2 români, Cristi Tudorescu și David Maticu.
Și urmează să fie lansat în perioada următoare.

Ce spune Cristi Tudorescu, consultant financiar, pentru Aleph Business?

Cum funcționează chat bot-ul mai exact, care sunt criteriile pentru analiză și cum acordă Invest Wise nota de la final? Și ce notă este bună, adică ce notă trebuie să aibă companiile ca să aibă, statistic vorbind, șanse mari să bată randamentul S AND P 500 în următorii ani?

“Practic, noi folosim cele 8 criterii așa cum le-ați menționat, și anume, sunt două criterii de creștere a companiei. De pildă, am vrea ca o companie să crească rezultatele, meriturile și profiturile, cu măcar 10% pe an sau măcar 15% pe an. Aceste date le luăm din platformele altor analiști, platformele americane cu estimări ale analiștilor. Apoi sunt trei criterii legate de cashflow, cum performează cashflow-urile acelor companii față de preț sau față de capitalizarea companiei. Două criterii de evaluare, forward ratio despre care ați spus și PEG ratio, adică corelează și cu creșterea. Și la sfârșit un criteriu de diluare sau nediluare a acționarilor, pentru că nu ne plac acțiunile sau companiile care diluează acționarii atunci când emit noi acțiuni. Și, practic, din aceste 8, dacă o societate obține măcar 4,5 sau 5, ea este în zona verde. Ce înseamnă zona verde pentru noi?
Înseamnă că sunt șanse mari ca din acest punct să evolueze mai bine decât indicele, pe un an, doi, trei. Adică nu știm dacă va evolua pe două săptămâni, pe o lună, ne uităm chiar și la perioada aceasta de scădere în care noi suntem acum cu bursele, chiar și dintre acțiunile bune, unele au scăzut semnificativ. Dar ce spune modelul este că pe unul sau doi ani, în principiu, ar evolua peste indicele bursier S&P 500 și am făcut și niște teste în urmă, pe ultimii 10 ani, să vedem cum performează. Cam asta e ideea de bază.”

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU IMM-URI?
BNR RĂMÂNE PRUDENTĂ
Prețul petrolului crește cu peste 1%
China promite să lupte până la capăt împotriva SUA
În februarie 2025, cifra de afaceri din retail scade cu 1%
GREENBRIER ÎNCHIDE FABRICA DIN ARAD

Dacă facem un test, ce companii consideră InvestWise că sunt subevaluate în momentul de față? Ne poate da 2-3 exemple din cadrul indicelui de referință american?

‘Da, există câteva, am gândit să prezint Google și MetaPlatforms, deci The Alphabet și MetaPlatforms, pentru că am văzut că au scoruri mai bune în această perioadă.
Și dacă trebuie să intrăm un pic în aceste detalii pe care le prezentați, avem așa, pe următorii trei ani estimările analiștilor sunt, privind o creștere a veniturilor, cu peste 10%.
Pentru noi asta înseamnă o creștere moderată, îi acordăm jumătate de punct.
Ne-ar plăcea să fie peste 15%, dar de fapt, în cazul Google este 10-11%.
Creșterea profiturilor, acele earnings, în viitor se așteaptă să crească undeva cu 14% pe an.
Din nou, jumătate de punct, la un moment dat i-am putea acorda un punct dacă trece de cifră. Apoi cele două criterii care spuneam că se leagă de cash-flow, adică cash-flow operațional, câți bani face acea companie, raportat la capitalizare, și free cash-flow, adică FCF-ul acela, raportat la capitalizare, am vrea să fie peste 3% sau peste 2%, deci acolo acordăm câte un punct. Cei care sunt mult mai familiarizați cu aceste noțiuni probabil se uită și la acel stock-based compensation, pentru că la companiile americane se acordă și bonusuri în acțiuni. Noi facem o ajustare pentru acele bonusuri în acțiuni, am văzut din practică faptul că e bine să facem aceasta ajustare. Apoi urmează pay-ratio pe anul următor sau pe anul în care ne situăm acum, 2025, preț supra cash-flow și pay-ratio și diluare.
Iar Google sau Dialphabet totalizează undeva la 6,5 puncte din 8. Este destul de bun acest scor, dar repet ceea ce spuneam anterior, nu înseamnă că pe termen scurt acțiunea n-ar putea scădea. Dacă ne uităm acum la preț, ea a scăzut. Ce spunem este că este una dintre variantele de acumulare pentru un an, doi sau poate chiar o perioadă mai lungă, dar e ancorată în fundamentele companiei.”