• EIT lansează un hub intersectorial de inovare și finanțare prin Iceberg+.
  • E un centru de sprijin pentru startup-uri, IMM-uri, universități și administrații publice.
  • Acest hub poate facilita accesul la finanțare europeană.
  • Sunt 3 miliarde de euro disponibile prin programele EIT.
  • EIT Hub e lansat de Institutul European de Inovație și Tehnologie.

EIT Community Hub România e un centru de sprijin pentru startup-uri, IMM-uri, universități și administrații publice. Hubul e lansat de Institutul European de Inovație și Tehnologie și va facilita accesul la finanțare europeană și parteneriate. Coordonat de Iceberg+, hub-ul poate accelera integrarea României în marile inițiative europene de inovare, potrivit unui comunicat.

De ce este lansat?
Pentru că România are “o bază solidă de talente și idei inovatoare”, dar are acces limitat la resurse, finanțare și piețe internaționale. Asta frânează creșterea multor startup-uri și proiecte tehnologice din diverse industrii și domenii de cercetare.

Cu ce soluții vine EIT:

Titlurile zilei

AROBS estimează pentru 2025 o cifră de afaceri de 460 mil. lei
ANAF identifică 22.000 de persoane care închiriază locuințe prin Airbnb și Booking
Nokian Tyres începe livrările de anvelope
RAFINOR bate palma cu MAGNOR
VINE PRIMĂVARA ÎN AGRICULTURĂ
ÎNLOCUIEȘTE A.I.-UL CREATIVITATEA?
  1. Finanțare europeană directă: 3 miliarde de euro sunt disponibile prin programele EIT.
  2. Conectare la ecosistemele europene de inovare
  3. Acces accelerat la mentorat, rețele și resurse pentru inovatorii români.

Ce spune Raluca Lucăț, project manager, Iceberg+, companie de consultanță din piața europeană, pentru Aleph Business?

Ce cu oportunitați vine EIT și de unde a plecat ideea lansării acestui hub?

„EIT reprezintă, practic, Institutul European de Inovare și Tehnologie. În România, practic, reprezentăm toate comunitățile EIT care vin pe diferite domenii. Adică food, mobilitate urbană, manufacturing și așa mai departe. Și încercăm, așa cum ați menționat mai devreme, să ajutăm inovatorii să aibă acces la piața europeană, să spunem așa.

Însăși, de la EIT, adică Institutul European de Inovare și Tehnologie, s-a gândit la această inițiativă? Deja există în diferite țări, în cele mai multe țări din Europa, aceste comunități EIT pe diferite domenii, cum am menționat mai devreme, adică pe domenii precum EIT food, deci pe mâncare, pe mobilitate urbană, pe manufacturing. Și atunci EIT a venit cu această idee să existe un hub care le coordonează pe toate aceste comunități. Și noi avem rolul acesta de a aduce la o lanță toate comunitățile și a ajuta la rândul nostru și inovatorii sau cei care vor să intre în contact cu aceste comunități și să facem cunoscute oportunitățile pe care aceste comunități le oferă celor din piață”, spune ea.

Cum poate capitaliza România oportunitațile din tehnologie, astfel încat să poată fi pe harta inovației în Europa?

„În primul rând, prin accesarea de oportunități care se oferă, nu numai de fonduri europene, pentru că mai devreme, domnul Dendea a menționat despre oportunități finanțări. Cred că este important ca inovatorii să înțeleagă că pot accesa acceleratoare de afaceri, incubatoare și așa mai departe, care le oferă, da, nu numai partea de finanțare, dar și acces la piață, la piața europeană, acces la clienți, acces la altă lume și alte oportunități care se oferă la nivel european, acces la mentori, la oameni care au mintea mai deschisă sau poate au alte informații pe care le pot oferi și cu care îi pot ajuta pe acești inovatori, care doresc să depășească granițele României, să spun așa”, adaugă ea.